Zatvori
Poslovni Puls
10/02/2015

Unatoč krizama i valutnim ratovima, njemački izvoznici trijumfiraju

Njemački izvoznici su u prošloj godini, unatoč brojnim međunarodnim krizama, ostvarili rekordan promet...

U inozemstvu su ostvarili prihode od 1133,6 milijardi eura, što je 3,7 posto više nego 2013. Za 217 milijardi eura izvoz je bio veći nego uvoz, a to je više nego ikad do sada. U ovoj godini bi se izvoz trebao čak povećati za pet posto, prognozira savez njemačkih veletrgovaca i izvoznika BGA.

Još se nešto može predvidjeti. Naime, da će se vrlo brzo iza ugla pojaviti uobičajeni zavidnici i uporno ponavljati tezu da suficit njemačke vanjske trgovine uzima sve opasnije razmjere, da je za to kriva njemačka pomama za izvozom, da ostatak Europe ne uspijeva stati na noge. To ne kažu samo američki ekonomisti ili MMF nego povremeno i Talijani i Francuzi, dakle političari iz onih europskih zemalja koje doista ne žure s reformama, piše Deutsche Welle.

Bez obzira na to što je ta teza besmislena već zbog činjenice da se njemačkim poduzećima ne može narediti da budu manje inovativna i da plaćaju veće plaće: Svaka zemlja ima slobodu da svoje gospodarstvo učini konkurentnijim. Samo, sad to ne ide tako jednostavno kao ranije, kad se na drahme, lire, escudoe, pesete ili francuske franke moglo jednostavno dodati još jednu nulu i s obezvrijeđenom nacionalnom valutom bez velikog reformskog pritiska moglo životariti kao i ranije.

Ne, sad, sa zajedničkom valutom, koju ne može pojedina nacionalna država devalvirati samo za sebe, samo ozbiljne strukturne reforme stvaraju preduvjete za to da i sutra bude rasta i blagostanja. Ali, s obzirom da su brojne reforme, osobito na tržištu rada, nepopularne i politički teško provodive, radije se bira lakši put i prstom u pire u Nijemce čija "izvozna mašinerija" je navodno kriva za europsku bijedu.

Takve europske političare mogu umiriti: njihove njemačke kolegice i kolege upravo rade na tomu da se novi njemački izvozni uspjesi ne ponove tako brzo. I oni se doista trude.

Tu je razjareni ministar prometa koji nastoji progurati cestarine za strance na njemačkim autocestama, tu je vlada koja najednom dijeli 160 milijardi eura poklona umirovljenicima, tu je ministrica rada opsjednuta nastojanjem da sve regulira, koja poduzećima propisuje da moraju plaćati minimalnu satnicu, tu je ministar financija koji pod svaku cijenu želi ostati na pozitivnoj nuli, iako se na svim stranama Republike, u školama, na sveučilištima, na cestama, vidi da su već odavno bile nužne investicije u infrastrukturu, tu je vlada koja ne uspijeva građanima i poduzećima osigurati širokopojasnu telekomunikaciju - a popis bi se mogao nastaviti.

Zato to graniči s čudom da su njemački izvoznici ponovo ostvarili rekord. Jer, politika im je bacala dovoljno klipova pod noge, kako bi spriječila takve uspjehe. Ostaje samo nadati se da oni ni u tekućoj godini neće posrtati.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram