Zatvori
Berlin
Foto: Florian Wehde / Unsplash
PoslovniPuls
13/03/2024

Napokon dobre vijesti za najmoćnije europsko gospodarstvo - inflacija u ozbiljnom padu

U veljači, međugodišnja stopa inflacije u Njemačkoj zabilježila je minimum u protekle tri godine, stagnirajući na 2,5 posto, kako je objavio savezni ured za statistiku. Preliminarna procjena je sada dobila potvrdu, pri čemu se posljednji put tako niska inflacija bilježila u lipnju 2021., kada je iznosila 2,4 posto. Ova brojka označava značajan pad u odnosu na siječanj, kada je inflacija bila 2,9 posto, i prosinac s visokih 3,7 posto.

Ruth Brand, voditeljica saveznog ureda za statistiku, naglasila je kako se cijene energije smanjuju, dok je tempo poskupljenja hrane usporio, našavši se po prvi put u više od dvije godine ispod općeg prosjeka rasta cijena.

Sektor energije je zabilježio drugi uzastopni mjesec pada cijena, s prosječnim smanjenjem od 2,9 posto. Od veljače 2023., cijene hrane u maloprodaji su porasle umjereno za 0,9 posto, nakon što su u siječnju dosegnule međugodišnju stopu od visokih 3,8 posto.

Stopa inflacije od siječnja do veljače ove godine ostala je niska, iznoseći 0,4 posto, u skladu s predviđanjima. Ovi podaci ukazuju na značajan pad inflacije u Njemačkoj, prateći globalni trend smanjenja inflacijskih pritisaka.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram