Zatvori
Poslovni Puls
16/01/2015

U Hrvatskoj gotovo 10 posto kredita vezano uz švicarski franak

Kretanje švicarskog franka u proteklim je godinama bilo pod povećalom hrvatske javnosti zbog relativno visokog udjela plasmana kreditnih institucija vezanih uz švicarski franak. Taj je udio sredinom 2008. godine iznosio oko 17,5%, a upravo je 2008. godine započela aprecijacija franka prema euru, a time i prema kuni, zbog koje je prosječna vrijednost franka po tečajnoj listi HNB-a u 2012. godini bila gotovo 40% veća nego u 2007. godini...

To je znatno povećalo teret otplata duga koji je za dio građana postao neizdrživ. Jačanje franka, koji je u kriznim vremenima slovio kao sigurna valuta i time dobivao na vrijednosti, zaustavljeno je nakon rujna 2011. godine kada je Švicarska nacionalna banka odredila 1,20 franaka za euro kao minimalnu vrijednost tečaja eura koju će braniti raspoloživim mjerama.

U to se vrijeme čak špekuliralo kako će SNB radi pomoći švicarskom gospodarstvu postupno povećavati minimalnu vrijednost tečaja eura. Zbog toga je u 2013. godini po tečajnoj listi HNB, zabilježen i prvi pad prosječne godišnje vrijednosti franka nakon pet godina rasta.

Aktualna odluka Švicarske nacionalne banke o ukidanju minimalnog iznosa tečaja objašnjava se uvjetima koji vladaju na globalnom tržištu. Uvedena je u vrijeme visoke vrijednosti franka i znatne nesigurnosti na financijskim tržištima kako bi zaštitila švicarsko gospodarstvo. Gospodarstvo se u međuvremenu imalo  mogućnost prilagoditi, a globalno tržište trenutno obilježavaju velike razlike u gospodarstvima i monetarnim politikama euro zone i SAD-a. Te razlike dovode do jačanja dolara i valuta vezanih uz dolar prema euru, a time (do sada) i prema franku, što je SNB ocijenila neopravdanim.

Osim ukidanja minimalnog tečaja SNB je povećala negativnu kamatu na velike depozite po viđenju i to za pola postotnog boda (na 0,75 posto) kako bi spriječila veće potrese na novčanom tržištu.

Ovakva odluka izazvala je snažne reakcije na globalnom deviznom tržištu pa je franak u kratkom vremenu ojačao gotovo 30% u odnosu na prethodnu vrijednosti dosegnuo vrijednost od 0,85 franaka za euro. Nakon toga se tečaj donekle stabilizirao na vrijednost od oko 1,05 franaka za euro. Prema tečajnoj listi ECB-a dnevna je vrijednost franka sa 1,2010 franaka za euro koliko je iznosila u srijedu, povećana na 1,0280 franaka za euro u četvrtak odnosno za 14,4%. Vrijednost je franka tako povećana i na tečajnoj listi HNB-a i to s jučerašnjih (15.01.) 6,3934 kuna na današnjih 7,3984 kuna (15,7%) odnosno za cijelu kunu.

"Za Hrvatsku je to i dalje aktualno pitanje jer je još uvijek 9,4% ukupnih kreditnih plasmana vezanih uz franak. Krediti u švicarskim francima gotovo se u potpunosti odnose na stanovništvo (20,5 milijardi kuna) i to pretežno na dugoročne stambene kredite. Zbog toga će kretanje tečaja švicarskog franka i dalje biti u fokusu javnosti od koje se mogu očekivati daljnji pritisci na nositelje ekonomske politike", poručuju iz HGK.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram