Zatvori
Koronavirus prisiljava moćne članice EU na velike dugove
PoslovniPuls
24/08/2020

Pandemija koronavirusa prisiljava moćne članice EU na velike dugove

Tri najveće ekonomije Europske unije - Njemačka, Velika Britanija i Francuska, gomilaju dugove kako bi se mogle nositi s ekonomskim pritiskom uzrokovanim pandemijom Covida-19. Dok se neki mogu nositi s time, druge bi mogli dočekati nepremostivi problemi.

U 2021. Njemačka mora napraviti veći dug nego što je predviđala kako bi se suprotstavila utjecaju koronavirusa na gospodarstvo. „Iduće godine biti ćemo prisiljeni potrošiti značajna sredstva kako bismo zaštitili zdravlje građana i stabilizirali ekonomiju“, rekao je njemački ministar financija Olaf Scholz u intervjuu za Funke medijsku grupu.

Osvrnuo se na politiku Njemačke u pogledu strogo uravnoteženog proračuna. Planira posuditi oko 218 milijardi eura ove godine kako bi platio paket pomoći. Ta je odluka označila radikalnu promjenu njemačke politike zaduživanja nakon što je bila promijenjena ustavom iz 2009. godine kako bi obustavila potrošnju. Tada je uvedeno pravilo koje Berlin sprječava da se u bilo kojoj godini u normalnim okolnostima zaduži više od protuvrijednosti 0,35 % BDP-a. Unatoč slabijem gospodarskom okruženju, njemačka vlada u 2019. godini objavila je rekordan proračunski višak od 13,5 milijardi eura.

„Isplata“

Njemačka očekuje da će se njeno gospodarstvo oporaviti od šoka i vratiti se na predpandemijske razine do kraja sljedeće godine ili početka 2022. godine. Na pitanje kako će se dug otplatiti, Scholz je pohvalio učinak njemačke ekonomije i rigorozno upravljanje proračunom prije dolaska krize.

Velika Britanija na putu prema recesiji?

Britanski državni dug premašio je 2 bilijuna funti. Masovno zaduživanje države nakon pojave pandemije koronavirusa gurnulo je britansko gospodarstvo u rekordnu recesiju.

Krajem srpnja ukupni akumulirani dug dostigao je 2,2 bilijuna eura, objavio je Ured za nacionalnu statistiku (ONS). Taj iznos je više od 100 posto godišnjeg BDP-a zemlje.

U usporedbi sa srpnjem 2019., dug u Velikoj Britaniji porastao je za 227,6 milijardi funti, što je odraz ogromnog povećanja zaduživanja potrebnog za rješavanje pandemije.

„Ova kriza je dovela do značajnog naprezanja javnih financija jer smo poduzeli mjere podrške za milijune radnih mjesta i poduzeća", rekao je ministar financija Rishi Sunak.

Britansko gospodarstvo smanjilo se za petinu u drugom tromjesečju.

Je li prekasno za Francusku?

I Francuska se suočava s najtežom recesijom unazad nekoliko desetljeća, Njezin BDP se smanjuje za 11%, a nezaposlenost se povećava. Prema najavi, Pariz će 25. kolovoza predstaviti plan kojim će se do 2022. vratiti francusko gospodarstvo na razine prije Covida-19.

Plan slijedi hitan paket od 460 milijardi eura izdan od početka krize koji ima za cilj pomoći malim i srednjim poduzećima te pružiti podršku domaćinstvima. Smanjit će se i porez tvrtkama.

 

Izvor: Big News Network

Foto:  Pexels

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram