Zatvori
Poslovni Puls
28/11/2017

Nakon pet godina porast ukupnih kredita poduzećima za obrtna sredstva i investicije

Prema posljednjim podacima HNB-a, u rujnu su ukupni krediti poduzećima za obrtna sredstva i investicije iznosili 66,4 milijarde kuna. U odnosu na kolovoz zabilježen je porast od 200 milijuna kuna (0,3%), dok je na godišnjoj razini zabilježen rast od 620 milijuna kuna (0,9%). Porast na godišnjoj razini ujedno znači i prekid trenda razduživanja poduzeća koji je započeo u svibnju 2012., kada su ukupni krediti poduzećima za obrtna sredstva i investicije iznosili 81,4 milijarde kuna...

Porast ukupnih kredita na godišnjoj razini predvođen je rastom unutar kategorije Krediti za investicije, koji su krajem rujna iznosili 31,4 mlrd. kuna i bili 430 mil. kuna viši u odnosu na kraj prošlogodišnjeg rujna. Isto tako, krediti za obrtna sredstva su, nakon 47 mjeseci negativnih stopa rasta, na godišnjoj razini zabilježili porast od 0,5% te su iznosili 35 milijardi kuna.

Promatrano prema valutnoj strukturi ukupnih kredita poduzećima za obrtna sredstva i investicije, na godišnjoj je razini zabilježen pad udjela kunskih kredita s 36,9 na 35%, što znači da je udio deviznih kredita porastao na razinu od 65%. Ukupna vrijednost kunskih kredita je na godišnjoj razini zabilježila pad od 4,2%, dok je rast vrijednosti deviznih kredita iznosio 4%.

Prema informacijama HNB-a, odgovori banaka iz Ankete o kreditnoj aktivnosti ukazuju da je, nakon šest uzastopnih tromjesečja ublažavanja standarda odobravanja kredita poduzećima, u drugom i trećem tromjesečju 2017. zabilježeno je vrlo blago pooštravanje standarda. Ublažavanju standarda za kredite poduzećima ponajprije su pridonosili pojačana konkurencija među bankama i visoka likvidnost banaka, dok je na pooštravanje standarda u drugom i trećem tromjesečju najviše djelovala percepcija rizika unutar industrije ili samog poduzeća koje se apliciralo za kredit ili kreditnu liniju.

U trećem je tromjesečju pooštravanje standarda bilo najizraženije u kategoriji kreditiranja malih i srednjih poduzeća. Potražnja za dugoročnim i kratkoročnim kreditima poduzećima svih veličina nastavila je rasti. Rastu potražnje najviše pridonose potrebe poduzeća za financiranjem zaliha i obrtnoga kapitala te investicija u fiksni kapital, navode RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram