Zatvori
Znanstvenik radi na umjetnoj inteligenciji - umjetnička ilustracija
Foto: PoslovniPuls / AI
PoslovniPuls
17/05/2024

Daljnji razvoj umjetne inteligencije mogao bi dovesti do "osvete" humanističkih znanosti

Dugogodišnji bankar u tehnološkom sektoru i diplomirani povjesničar kaže kako bi od implementacije tehnologije umjetne inteligencije najveću korist mogli izvući upravo "netehnološki" zaposlenici.

George Lee, suvoditelj primijenjenih inovacija u Goldman Sachsu, rekao je u utorak za Bloomberg Television kako vjeruje da će AI dovesti do svojevrsne "osvete humanističkih znanosti" na radnom mjestu.

"Neke od vještina koje su stvarno bitne za 'suradnju' s ovom novom inteligencijom u svijetu su kritičko razmišljanje, razumijevanje logike i retorike, sposobnost za kreativnost," rekao je Lee. "AI će omogućiti netehničkim osobama da postignu mnogo više — i, usput rečeno, početi obavljati zadatke koji su se prije smatrali tehničkima."

Lee je za Bloomberg izjavio kako bi AI mogao pomoći ljudima koji su usmjereni na poslovne operacije i upravljanje rizicima.

Kako su se regulatorni zahtjevi pojačali na globalnoj razini i prijetnje poput kibernetičke sigurnosti postale središnja tema, timovi za upravljanje rizicima u bankama su se povećali. U godišnjem istraživanju upravljanja rizicima banaka koje su u veljači objavili EY i Međunarodni institut za financije, većina banaka je izjavila da već koriste AI za praćenje prijevara i kreditnih rizika, prenosi Business Insider.

AI se sve više smatra prijetnjom za radnike u bankarskom sektoru, uključujući investicijske bankare. Neka istraživanja pokazuju kako će zapošljavanje mlađih analitičara investicijskog bankarstva — visoko plaćen i stresan posao — biti smanjeno za čak dvije trećine, a njihove će uloge zamijeniti umjetna inteligencija.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram