Zatvori
Euro novac - umjetnička ilustracija
Foto: PoslovniPuls / AI
PoslovniPuls
25/03/2024

Hrvati uzimaju sve više kredita - evo zašto...

Prema podacima Hrvatske narodne banke, ukupni krediti kućanstvima iznosili na kraju siječanj 2024. 21,9 mlrd. eura.

U odnosu na isto razdoblje 2023. godine, na osnovi stanja, rast promatranih kredita ubrzao je na 10,2% (+2 mlrd. eura), što je za 0,7 postotnih bodova više u odnosu na godišnju promjenu ba kraju 2023. Ubrzanje godišnjeg rasta kredita plasiranih kućanstvima traje neprekidno od veljače 2023. Na mjesečnoj razini zabilježen je rast za 138 mil. eura ili 0,6%, prenose RBA analitičari.

Na osnovi stanja, stambeni krediti s iznosom od gotovo 11 mlrd. eura na kraju siječnja činili su 50% ukupnih kredita plasiranih stanovništvu uz godišnju stopu rasta od 10,4% (+0,6% u odnosu na prosinac). S obzirom na to da tekuća kretanja sugeriraju na relativno skromnu potražnju za stambenim kreditima, dvoznamenkasta godišnja stopa rasta posljedica je baznog učinka.

Naime, mjesečni rast kredita u siječnju 2023. bio je skroman (0,1%) s obzirom na to da su se kućanstva nastojala zadužiti prije očekivanog rasta kamatnih stopa ili pričekati novi (posljednji) krug državnih subvencija u ožujku iste godine. Gotovinski nenamjenski krediti iznosili su 8,1 mlrd. eura ili 36,8% ukupnih kredita, najviše od lipnja 2022. Rast promatrane kategorije ubrzava od početka 2023. godine na godišnjoj razini, a pozitivne godišnje stope rasta traju od srpnja 2021. U siječnju je ostvaren rast u odnosu na siječanj 2023. iznosio 12,0%, najviše od ožujka 2019. Na mjesečnoj razini rast je iznosio 0,9% ili 71,6 mil. eura.

"Jačanje plasmana promatranih kredita odraz je vjerojatno snažnije sklonosti nabavi trajnih potrošnih dobara uslijed rasta nominalnih (i realnih) plaća te, s druge strane, rastuće potrebe za financijskim pozajmicama. U uvjetima stanovitog rasta nominalnih plaća, za očekivati je nastavak solidne potražnje za promatranim kreditima", komentiraju RBA analitičari.

Treća najveća stavka, prekoračenja po transakcijskim računima, s iznosom od 786 mil. eura (3,6% ukupnih kredita), bilježila su pad na godišnjoj razini od kraja 2022. U siječnju je taj trend prekinut, a rast je iznosio skromnih 0,3% na godišnjoj razini. Na mjesečnoj razini rast je iznosio 1,6%. Krediti po kreditnim karticama (1,8% ukupnih kredita) iznosili su na osnovi stanja 397,4 mil. eura (-1,1% na mjesečnoj razini), a u siječnju je godišnja stopa rasta iznosila 1,0%.

Prema posljednjim podacima HNB-a, prosječna kamatna stopa na prvi put ugovorene gotovinske nenamjenske kreditne iznosila je u siječnju 6,3%, što je u odnosu na razdoblje prije početka zaoštravanja monetarne politike više za 86 baznih bodova. Istovremeno je prosječna kamatna stopa na prvi put ugovorene stambene kredite iznosila 3,8%, što je 128 baznih bodova više u odnosu na .

Promatrajući usporedno s državama članicama europodručja, ponderirani trošak zaduživanja za kupnju stambene nekretnine u Hrvatskoj i dalje je među najnižim u europodručju. On je u siječnju iznosio 3,62%, dok je za europodručje u prosjeku na 3,87%. Niži trošak imale su Francuska (3,59%) i Malta (2,35%), dok je najviši zabilježen u baltičkim zemljama, odnosno u Latviji (5,82%).

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram