Zatvori
Tesla tvornica - Berlin
PoslovniPuls
17/05/2024

Tesla planira veliko proširenje svoje tvornice u Njemačkoj

Tesla je u četvrtak dobila odobrenje za proširenje svoje tvornice u Gruenheideu, blizu Berlina, unatoč prosvjedima lokalnog stanovništva. Lokalno vijeće Gruenheidea dalo je zeleno svjetlo za planove američkog proizvođača električnih vozila, no ovo je tek prva od mnogih prepreka koje Tesla mora savladati. Ekspanzija, koja uključuje izgradnju logističkih objekata i željezničke stanice, još uvijek mora dobiti odobrenje lokalnih vlasti za zaštitu okoliša.

Ovo proširenje dio je Teslinih ambicioznih planova za udvostručenje kapaciteta tvornice, čime bi se godišnja proizvodnja baterija povećala na 100 gigavat sati, a broj automobila na milijun, čime bi Tesla dodatno učvrstila svoju vodeću poziciju na europskom tržištu električnih vozila.

Međutim, ekolozi i lokalne zajednice izražavaju zabrinutost zbog mogućeg utjecaja na opskrbu vodom, s obzirom na to da se tvornica nalazi u zaštićenom području pitke vode. Prosvjedi protiv proširenja eskalirali su početkom mjeseca, kada su se prosvjednici sukobili s policijom, a neki su pokušali ući u objekt. U ožujku je u blizini tvornice izbio požar za koji se sumnja da je podmetnut, što je privremeno prekinulo opskrbu električnom energijom.

Ispred dvorane gdje su se u četvrtak pod policijskom zaštitom sastali članovi vijeća Gruenheidea, prosvjednici su držali plakate s porukama poput "Ljudi iznad profita" i "Zavrnite slavinu Tesli".

Tesla je već morao prilagoditi svoje planove proširenja nakon što su građani Gruenheidea u veljači glasali protiv njih. Prema novim planovima, Tesla će sjeći 47 hektara šume, što je polovica prvotno planirane površine.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram