Zatvori
Poslovni Puls
07/01/2015

The Economist: Hrvatsko gospodarstvo među najgorima u EU

Hrvatska je u prve tri zemlje u Europi koja ni ove godine neće izići iz krize, donosi Index.hr istraživanje The Economista...

Jedan od kroničnih problema u Hrvatskoj je visoka stopa nezaposlenosti, oko 16 posto po kojoj smo treći uz Cipar i Portugal. Za primjer navode susjedne zemlje Sloveniju i Mađarsku gdje je stopa nezaposlenosti dvostruko manja nego u Hrvatskoj.

Poseban problem je visoka nezaposlenost mladih koja u siromašnoj Hrvatskoj iznosi preko 40 posto, govori istraživanje, te smo i prema tom kriteriju pri "vrhu" Europe, iza Španjolske, Grčke i Italije. Prema prognozama analitičara eurozona će imati rast od 1,1% dok će Hrvatska biti i dalje u padu.

Hrvatska je među nekoliko zemalja u kojima je BDP u minusu. Hrvatska će, prognoziraju vodeći svjetski stručnjaci za gospodarstvo, vjerojatno ostati jedina članica Europske unije koja neće imati gospodarski rast, a najoptimističnije prognoze koje predviđaju pozitivan rezultat kreću se unutar statističke pogreške.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram