Zatvori
Poslovni Puls
18/12/2014

Alarmantni podaci za građevinski sektor

Prema posljednjim podacima DZS-a unatoč mjesečnom rastu od 3,7% broj izdanih odobrenja za građenje, na godišnjoj razini i drugi mjesec za redom zabilježio je dvoznamenkastu stopu pada od 12,4%...

Ukupan broj izdanih odobrenja za građenje iznosio je u listopadu 614, od čega se 84% odnosi na zgrade, a ostatak na ostale građevine. U prvih deset mjeseci broj izdanih odobrenja za građenje dosegnuo je 5.420 što je 188 dozvola niže u usporedbi s istim razdobljem lani. Relativno snažna stopa godišnjeg pada broja ukupno izdanih odobrenja za građenje, posljedično je donijela i usporavanje kumulativnog godišnjeg rasta sa 6,1% u prvih devet mjeseci na 3,6% u razdoblju siječnja do listopada.

Pozitivan doprinos godišnjem kumulativnom rastu ukupnog broja izdanih dozvola u prvih deset mjeseci prvenstveno je došao od broja izdanih odobrenja za građenje zgrada (4.618) koje čine preko 85% ukupno izdanih odobrenja u razdoblju od siječnja do listopada. U odnosu na prvih deset mjeseci 2013. godine zabilježili su rast od 9,6%. Istovremeno, broj odobrenja za ostale građevine (ceste, pruge, mostove, brane, sportski tereni i dr.) zabilježili su u istom promatranom razdoblju snažan godišnji pad od 21,4% upućujući na daljnji pad građevinske aktivnosti u infrastrukturnim projektima.

"Od ukupno 3.303 izdanih odobrenja za gradnju novih zgrada u prvih deset mjeseci, gotovo 70% odnosi se na izgradnju stambenih zgrada koje su na godišnjoj razini zabilježile pad od 6,4%. Pritom je njihova površina u prvih deset mjeseci smanjena za 2,8% u odnosu na isto razdoblje lani. Istovremeno, broj odobrenja za nestambene zgrade u prvih deset mjeseci zabilježio je snažan godišnji rast od 28,2%, pri čemu je njihova površina u promatranom razdoblju veća za gotovo 35% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine", objavili su RBA analitičari.

Uzmemo li u obzir izuzetno nisku bazu glede kretanja broja izdanih odobrenja za građenje, u 2014. su i pored toga zabilježene čak tri negativne godišnje stope (u srpnju, rujnu i listopadu), što potvrđuje daljnji pad aktivnosti građevinarstva čija bruto dodana vrijednost pada uzastopce 23 tromjesečja. Posljednji puta zabilježeni rast BDV-a građevinskog sektora bio je u četvrtom tromjesečju 2008. godine.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram