Zatvori
Poslovni Puls
10/11/2014

Martina Dalić: Pitanje koliko možemo izdržati s ovako lošim trendovima

Od početka godine pod nadzorom smo Bruxellesa zbog prekomjernog deficita, ali s obzirom na to da imamo i prekomjerne makroekonomske neravnoteže - zahtijeva se poseban nadzor. Europska komisija objavila je prvo izvješće o mjerama koje je Hrvatska poduzela kako bi ih ispravila...

Od Vlade se traži da ubrzaju reformu javne uprave i restrukturiranje poduzeća u državnom vlasništvu. Komisija navodi da su 'nezgrapno' poslovno okruženje i niska efikasnost javne uprave, uključujući pravosuđe prepoznati kako glavne zapreke za konkurentnost hrvatskoga gospodarstva.

'Iznimno visoki dug ove će godine doseći 80 posto BDP-a. Koliko dugo još Hrvatska može izdržati s ovakvim trendovima? Ono što najviše zabrinjava je to što se ne vide mjere koje se poduzimaju da bi se takvi trendovi spriječili', kazala je Martina Dalić u emisiji Hrvatskog radija 'Poslovni tjedan'.

Predstavnici Instituta za javnu upravu imaju važne primjedbe na Vladinu Strategiju do 2020. "Taj cijeli dokument je kao nekakav 'čardak ni na nebu ni na zemlji' i on će biti donesen na ovaj ili onaj način. Mislimo da bi trebalo upozoriti donositelje političkih odluka da je sad prilika da se ulože dodatni napori i da se dođe do što kvalitetnijeg dokumenta", izjavio je prof. dr. Ivan Koprić.

Naglasci iz izvješća:

- napredak u važnim fiskalnim strukturnim reformama je nesustavan i djelomičan i s rizičnim izgledima za provedbu
- pripreme za reviziju rashoda su pokrenute, ali vremenski okvir za provedbu tih zaključaka nije utvrđen
- pooduzeti su koraci za uvođenje poreza na nekretnine, ali još nije sigurno hoće li se primjenjivati od siječnja 2016.
- potrebno je izraditi mjere za poboljšanje održivosti mirovinskog sustava
- ambicije za poboljšanje učinkovitosti zdravstvene skrbi kratkoročno gledajući su ograničene.

Izvor: HRT.hr

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram