Zatvori
Poslovni Puls
16/10/2014

Guverner Vujčić: Hrvatski BDP pada brže od očekivanja

Hrvatsko gospodarstvo ove bi godine moglo pasti 0,6 posto, kazao je danas Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke, na konferenciji fondovske industrije i Zagrebačke burze u Rovinju, povećavši tako procjenu pada bruto domaćeg proizvoda (BDP)....

Donedavno je središnja banka procjenjivala da će BDP u ovoj godini pasti 0,2 posto, no u posljednjem osvrtu na gospodarsku situaciju poručila je da bi pad mogao biti i veći.

Povećanje procjena pada posljedica je, kazao je Vujčić, prelaska na novu ESA 2010 metodologiju izračuna BDP-a, ali i nepovoljnih kretanja gospodarskih aktivnosti u drugom tromjesečju.

Osobna potrošnja mogla bi se ove godine smanjiti za 0,6 posto, zbog nastavka razduživanja stanovništva i daljnjeg smanjenja realnih neto plaća i zaposlenosti.

No, realni izvoz roba i usluga mogao bi se ove godine povećati za 6,4 posto, više nego što se očekivalo ranije. S druge strane, ocjena godišnjeg rasta izvoza usluga, odnosno turizma, smanjena je zbog nepovoljnijih ostvarenja od očekivanih, na što su velikim dijelom utjecale nepovoljne vremenske prilike.

Državna potrošnja mogla bi se smanjiti za 1,3 posto, što je izraženiji pad u odnosu na prethodna očekivanja (-0,6 posto).

Bruto investicije u fiksni kapital mogle bi se u 2014. smanjiti za 3,6 posto, što je također izraženije smanjenje u odnosu na prethodna očekivanja,
Na perspektivu rasta u ovoj i idućoj godini povoljno ne utječe niti smanjivanje prognoze rasta za zemlje Europske unije, kao glavnog hrvatskog trgovinskog partnera, naveo je.

Boris Vujčić poručio je danas također da će središnja banka i dalje voditi poticajnu monetarnu politiku, održavajući visoku likvidnost, niske kamatne stope i stabilan tečaj kune.

Višak likvidnosti na tržištu i dalje je vrlo visok i kreće se na razini od oko 6 milijardi kuna, a kamatne stope na novčanom tržištu od oko 0,5 posto, kao i kamatne stope na blagajničke zapise Ministarstva financija i dalje su na, ili oko povijesnih minimuma. Do kraja godine očekujemo rast ponude novca za oko 6,5 postotnih bodova, istaknuo je Vujčić. Međutim, naveo je i da nepovoljni izgledi za gospodarski oporavak uvelike ograničavaju doseg ekspanzivnog djelovanja monetarne politike, prenosi HRT.hr.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram