Zatvori
Poslovni Puls
15/10/2014

Hajdaš Dončić: Volju naroda treba poštivati, ali ne odustajemo od monetizacije autocesta

Dok se prikupljaju potpisi protiv monetizacije autocesta, već se nagađa da bi Vlada mogla odustati od te svoje zamisli. Konačna bi odluka trebala biti donesena sredinom sljedećeg mjeseca, kada se očekuju ponude potencijalnih koncesionara. O tome može li se promijeniti Vladina politika u slučaju monetizacije autocesta, u emisiji A sada Vlada Hrvatskoga radija govorio je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić...

Na samom početku emisije ministar Hajdaš Dončić je objasnio da je monetizacija dio modela koji se temelji na uzimanju dijela prihoda od trošarina HAC-u i distribuciji toga novca Hrvatskim cestama i Hrvatskim željeznicama. Do sada je HAC od svake litre prodanog goriva dobivao 60 lipa, a sad dobiva 20 lipa jer je ostalih 40 lipa preusmjereno na Hrvatske željeznice i Hrvatske ceste. Iz tog se novca sufinanciraju projekti obnove željezničkih pravaca financirani iz fondova EU-a, a Hrvatske ceste su dio proračuna i ne mogu se zaduživati.

Dakle, novac se mora osigurati kroz HC i na taj način financirati druge projekte. Kako možemo osigurati novac za HŽ infrastrukture i kako bi Hrvatska povukla do 2 mlrd. eura ako nemamo sufinanciranje? "Trebamo model kako bismo uspjeli. Veliki igrači bi trebali ući u taj proces i uplatiti Hrvatskoj naknadu, smatra ministar i naglašava kako su autoceste izgrađene pa je logično da ih iznajmimo. Budući koncesionar jednokratno mora uplatiti Hrvatskoj iznos. U proračunu novca neće biti 5 do 6 godina, situacija je ista već 20-ak godina. Ne bih dozvolio da se smanjuje standard ljudskih života."

Na pitanje pod kojim bi uvjetima Vlada mogla odustati od monetizacije ministar je odgovorio da je to moguće jedino ako je riječ o cijeni koja ne bi zadovoljila hrvatsku stranu - da ne bismo mogli zatvoriti glavnicu kredita. Želimo sada zatvoriti većinu kredita, osloboditi 4 mlrd. i dati novac u druge projekte. Volju naroda treba uvažavati, ali vjerujem da do dobivanja ponuda Vlada neće odustati, bila bi šteta da se prekida proces. Ljudi govore da su protiv rasprodaja autocesta, ali to u ovom slučaju nije točno jer se ne radi o rasprodaji, govorimo o iznajmljivanju. HR je članica EU, zabranjene su izravne potpore, postoje standardi i direktive i bilo koji upravljao, mora se pridržavati istih norma i standarda.

Ministar prometa mora paralelno razmišljati o granama prometa koje su konkurentne. Ako ste razvili autoceste, morate razmišljati o drugim vrstama prometa, rekao je.

Ministar Hajdaš Dončić u intervju za Novi list 5. listopada najavio je da će se, ako se na kraju od monetizacije odustane, a istodobno ponuda za RH bude dobra, sam zahvaliti i otići prije kraja mandata. Komentirajući tu izjavu, ministar je objasnio da ostavka dolazi u obzir ako monetizacija ne uspije. "Ja odgovaram da taj proces bude transparentan ili ako se odustane prije samog procesa, onda je moj trud uzaludan, moj je cilj da dobijemo ponude i do tog trenutka treba izdržati."

Na pitanje hoće li budući koncesionar zadržati sadašnje cijene, radna mjesta i ostale uvjete, ministar je objasnio kako je Hrvatska članica Europske unije te sada postoje direktive o sigurnosti. U održavanju ništa se ne mijenja, u trenutku kad bi netko kršio propise, ugovor se može raskinuti. Što se tiče cestarina - potpora je strogo zabranjena, a i kako bi mogao koncesionar povećati promet ako poveća cestarine, upitao je ministar te naglasio da Vlada bi trebala dati svoju suglasnost za takav potez. Izabrali smo tržišnu ekonomiju - glavni postulat je zabrana ilegalnih potpora, rekao je.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram