Zatvori
Poslovni Puls
23/09/2014

Air France diže ruke od low-cost aviokompanije Transavia?

Francuski nacionalni avioprijevoznik Air France odgodio je do prosinca planirani razvoj niskobudžetnog prijevoznika Transavije pod pritiskom štrajka pilota koji je zabrinuo i francusku vladu...

Odluku o odgodi objavio je glavni direktor kompanije Alexandre de Juniac na osmi dan štrajka, najduljeg u u Air Franceu od 1998. Prijevoznik dnevno zbog štrajka gubi 15 milijuna eura, a danas je broj letova sveden na 41 posto planiranih. Štrajk bi trebao trajati do petka, što znači da bi se gubitak povezan sa štrajkom do 26. rujna mogao popeti na 180 milijuna eura.

Piloti u Air Franceu štrajkaju u znak prosvjeda protiv planova razvoja Transavia France koji leti do turističkih odredišta, posebno na Mediteranu. Strahuju da će kompanija pokušati zamijeniti skupe pilote Air Francea, koji mogu zaraditi i do 250 tisuća eura godišnje, Transavijinim pilotima s osjetno nižim plaćama.

Proširenje Transavije sastavni je dio plana koji bi trebao povećati zaradu kompanije, a predviđa udvostručenje broja aviona u Transavijinoj floti do 2017., na 100 aviona. Udvostručen bi trebao biti i broj putnika, na 20 milijuna.

U prvoj polovini godine Transavia je zabilježila operativni gubitak od 64 milijuna eura, što je 10 milijuna eura više nego u istom razdoblju lani. Glavni je razlog proširenje Transavije France. Broj putnika uvećan je na godišnjoj razini za 6,9 posto.

Uprava je danas objavila da je spremna odgoditi do kraja godine planirano formiranje Transavijinih podružnica u Europi kako bi se produbio dijalog s pilotima. Naglasili su ipak da cijeli projekt ne može biti doveden u pitanje, prenosi HRT.hr.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram