Zatvori
Poslovni Puls
13/08/2014

Crnogorski Montenegro Airlines lažirao poslovne rezultate?

Nacionalna aviokompanija Montenegro Airlines MA prošlu godinu završila je sa ukupnim minusom od 41,8 milijuna eura. Ako se tome dodaju dugoročne obaveze, krediti za kupovinu aviona i drugo, ovo dioničko društvo ima dug od preko 68 milijuna eura, pišu Vijesti...

To je pokazao izvještaj revizorske kuće MV Konsalt d.o.o, čime se ispostavilo da je minus višestruko veći nego što je prikazivala prethodna uprava, predvođena Zoranom Đurišićem.

U izvještaju piše da MA duguje više nego što vrijedi i da mu praktično nema spasa bez pomoći Vlade.

“Društvo ima veći iznos gubitka nego što je kapital… Iz redovnih sredstava aktive ne može izmiriti gubitak, kao ni prispjele obaveze… Sposobnost društva da nastavi sa poslovanjem prije svega ovisi od mogućnosti restrukturiranja njegovih obaveza i uspostavljanja zadovoljavajućeg stupnja likvidnosti… Mogućnosti poboljšanja financijskog položaja su ograničene i gotovo u cjelosti ovise od podrške Vlade i njenih planova restrukturiranja”, piše u izvještaju revizora.

Apostrofirano je da od 2008. nije rađena procjena vrijednosti imovine MA. Da je prethodnih godina prikazivan manji minus od stvarnog evidentirano je na način što su u tabelama, gdje se poslovanje u prošloj godini usporedi sa pretprošlom, stavke iz pretprošle, koje se odnose na rashode, značajno uvećane.

Posebna stavka odnosi se na zemljište na aerodromu u Podgorici kojim raspolaže ova kompanija. U prethodnim izvještajima to zemljište je evidentirano kao vlasništvo kompanije. U posljednjem piše da zemljište na kojem je podignut hangar “nema reguliran status vlasništva društva, niti korištenja”. To zemljište, prema informaciji Vijesti, je u vlasništvu Ministarstva obrane.

U izvještaju piše da “društvo nije bio dosljedno u obračunu amortizacije na sredstvima”. “Naime, amortizacija nije obračunavana po istim stopama za sredstva u istim grupama. Također, rezidualna vrijednost za pojedina sredstva postoji dok za određena sredstva u okviru iste grupe ne postoji, a obračun amortizacije je izvršen i na sredstvima koja se ne amortiziraju umjetnička djela”, piše u izvještaju.

Prema informaciji Vijesti iz MA, umjetničkih djela nema u kompaniji, ne zna se koja su i tko im je autor, a ona se spominju u popisu imovine za izvještaj za 2012. godinu. Njih nema ni u izvještaju za prošlu godinu.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram