Zatvori
Kripto kriminalac
Foto: PoslovniPuls / AI
PoslovniPuls
29/11/2023

Crna Gora pristala izručiti trenutno najtraženijeg kripto kriminalca

Nakon odobrenja Višeg suda u Podgorici, suosnivač Terraform Labsa, Do Kwon, suočava se s izručenjem Južnoj Koreji i Sjedinjenim Američkim Državama zbog optužbi za financijski kriminal-

Kwon je izrazio suglasnost s izručenjem Južnoj Koreji, ali konačnu odluku o tome koja zemlja će prva dobiti prednost za izručenje donijet će ministar pravosuđa Crne Gore, potvrdio je sud.

Ukoliko ministar odobri izručenje, Kwon će nakon izdržavanja četveromjesečne zatvorske kazne u Crnoj Gori, gdje je bio osuđen zbog krivotvorenja isprava, biti predan pravosudnim organima tražitelja.

Podsjetimo, Kwon je prvo uhićen u Crnoj Gori u ožujku pod optužbom za pokušaj napuštanja zemlje s lažnim putnim ispravama. Unatoč oslobađanju iz pritvora do početka suđenja uz jamčevinu od 436.000 dolara u svibnju, sud u Crnoj Gori ga je u lipnju proglasio krivim za krivotvorenje isprava te ga osudio na četiri mjeseca zatvora.

Kwon, koji je bio u središtu svjetske potrage nakon što je Interpol izdao crvenu obavijest za njim u rujnu 2022., stvorio je dva propala tokena - terraUSD i luna - u svibnju 2022., čije je kolaps izazvao gubitak od oko 40 milijardi dolara u samo nekoliko dana.

I drugi suosnivač Terraforma Daniel Shin, suočava se s identičnim optubama za kršenje zakona. To je rezultiralo zamrzavanjem imovine u iznosu od 185 milijuna dolara. Shin, koji tvrdi da je napustio tvrtku dvije godine prije njenog kolapsa, negirao je bilo kakvu umiješanost u financijski neuspjeh Terre.

Cijeli ovaj događaj postavlja važna pitanja o regulaciji kripto-valuta i potrebi jačeg nadzora nad ovim tržištima kako bi se zaštitili investitori od potencijalnih prijevara i manipulacija. Očekuje se kako će ovaj slučaj imati odjek i u drugim dijelovima svijeta te potaknuti razgovore o uspostavljanu globalnih regulatornih standarda u kripto-industriji.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram