Zatvori
Poslovni Puls
15/07/2014

U svibnju rast odobrenja za građenje od 26 posto!

U svibnju su u Hrvatskoj izdana 552 odobrenja za građenje, 26 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, što je već sedmi mjesec zaredom kako broj odobrenja raste na godišnjoj razini, pokazuju najnoviji podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS)...

Njihov rast zabilježen je i na mjesečnoj razini - u svibnju je izdano 27 odobrenja za građenje, što je 5,1 posto više nego u travnju.

Porast broja izdanih odobrenja za građenje bilježi se i u prvih pet mjeseci ove godine, kada je izdano ukupno 2.725 odobrenja ili 10,1 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, pokazuju podaci DZS-a.

„S obzirom na razmjerno snažan pad posljednjih godina, niska baza je dodatno pridonijela rastu na godišnjoj razini. Tako je u prvih pet mjeseci prošle godine broj izdanih odobrenja za građenje bio niži za 30,2 posto u odnosu na isto razdoblje 2012. godine, pa je izgledno da je broj izdanih odobrenja za građenje dosegao najnižu razinu", navode analitičari Raiffeisenbank Austria u osvrtu na podatke DZS-a.

Ipak, statistički podaci o vrijednosti radova predviđenim izdanim građevinskim odobrenjima iskazuju pad.

Odobrenjima za građenje izdanima u svibnju ove godine predviđaju se radovi u vrijednosti od 1,1 milijarde kuna, dok je taj iznos u svibnju prošle godine dosegnuo oko 1,5 milijardi kuna.
Prema vrstama građevina, u svibnju je 92,8 posto ili 512 odobrenja za građenje izdano za zgrade, a preostalih 7,2 posto ili 40 odobrenja za ostale građevine.

Prema vrstama radova, pak, na novogradnje se odnosi 74,1 posto ili 409 odobrenja, a njih 143 ili 25,9 posto izdano je za rekonstrukcije, odnosno dogradnje i nadogradnje, prenamjene i sl.

Podaci DZS-a pokazuju i da je odobrenjima za građenje izdanima u petom ovogodišnjem mjesecu predviđeno građenje ukupno 543 stana prosječne površine od 102,6 četvornih metara.

Odobrenjima iz prvih pet mjeseci ove godine predviđa se, pak, gradnja ukupno 3.194 stana prosječne površine od 93,3 četvorna metra.

Unatoč još jednoj teškoj godini za građevinski sektor, početak ove godine, ipak, je donio pozitivne godišnje stope rasta broja izdanih odobrenja za građenje, ističu analitičari RBA.

„Stoga bi intenzitet negativnih kretanja obujma građevinskih radova mogao u ovoj godini biti nešto blaži u odnosu na prethodne godine, iako je u prva četiri mjeseca broj odrađenih sati radnika na gradilištima bio niži za 7,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. S druge strane, oporavak građevinskog sektora i dalje je ograničen izostankom oporavka stambenog tržišta te nedovoljnom razinom investicija", zaključuju analitičari RBA.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram