Zatvori
Poslovni Puls
29/01/2014

Milanović: Štednja je besmislena bez proizvodnje i zapošljavanja

U Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture održava se konferencija Vlade RH 'Poslovanje, restrukturiranje i ulaganja javnih poduzeća u 2014. godini'...

Konferencija ima karakter savjetovanja, a cilj je analiza stanja u poslovanju, restrukturiranju i ulaganju trgovačkih društava, utvrđivanje trendova i načina poboljšanja učinkovitosti poslovanja te planovi za 2014.

"Borba protiv deficita je besmislena ako se ne poveća proizvodnja i zapošljavanje. Vlada više neće tolerirati Uprave javnih poduzeća koje ne znaju, ne mogu i neće", izjavi je premijer Zoran Milanović. Upozorio je državne dužnosnike i javna poduzeća da rade transparentno te da Vlada ne želi zbog potencijalnih sukoba interesa imati probleme. "Na dužnosnike se primjenjuju drukčija pravila - kao po poslovici 'plemić se obvezuje'. Ne morate biti plemićke krvi, nego plemićke glave", kazao je premijer.

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić izjavio je kako je u dvije godine iz javnih poduzeća otpušteno 4 tisuće ljudi te da je ukupan broj zaposlenih 50 tisuća. Dodao je kako će se ove godine otpustiti njih još 2 tisuće. Grčić je direktorima javnih poduzeća poručio da ne traže samo novac od države, već da se prilagode. "Preferirajte stručne ljude a ne stranački podobne", dodao je.

Grčić je predstavio rezultate poslovanja 20 najvećih javnih poduzeća prema kojima su njihovi prihodi u 2013. u odnosu na 2012. godinu porasli za 3,1 posto, na oko 30 milijardi kuna, a rashodi su smanjeni s 31,9 milijardi na 30,7 milijardi kuna u 2013. godini. Dobit je u 2012. ostvarilo 10, a u 2013. godini 12 javnih poduzeća, a ukupna dobit u 2013. gotovo je pokrila gubitak iz 2012. godine od 1,5 milijarde kuna, kaže Grčić. U 2013. bi ukupne investicije javnih poduzeća trebale doseći razinu iz 2012., to jest 9,2 milijarde kuna, a za 2014. očekuje se 12,4 milijarde kuna. Grčić kaže kako Vlada više nema vremena te da mora upregnuti javna poduzeća u ostvarenje svojih investicijskih ciljeva, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram