Zatvori
Poslovni Puls
04/12/2013

Sabor izglasao rebalans ovogodišnjeg proračuna

U Saboru traje izglasavanje proračunskog paketa. Glasuje se o amandmanima na proračun za iduću godinu, nakon što je većinom glasova prošao rebalans ovogodišnjeg proračuna...

Oporba je prosvjedovala što su vladini amandmani na rebalans proračuna stigli tek sinoć. "Ne može se govoriti o transparentnosti financija", poručio je HDZ-ovac Ivan Šuker, a laburist Branko Vukšić ustvrdio je da Vlada Sabor tretira kao fikus.

Reakciju predsjednika Sabora Josipa Leke izazvao je neovisni Damir Kajin, koji se u svom izlaganju dotaknuo referenduma i događaja u Vukovaru. "Zemlja je na koljenima, jasno je da se referendumima trenira birački korpus za izbore i sve je legitimno", rekao je Kajin, tumačeći kako nije problem referendum nego ono što se iza njega valja. To je, opetovao je, najbolje došlo do izražajaju u jednom Vukovaru, gdje je (na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, 18. studenoga), na djelu bio "puzajući puč". Leko ga je opomenuo, poručivši mu da se čuva tako teških kvalifikacija, jer "nije u restoranu, nego u Saboru".

Proračunom za 2014. planirani deficit bit će veći od 17 milijardi kuna, što je povećanje od najmanje milijardu kuna u odnosu prema ovoj godini. Planirani pak proračunski rashodi u 2014. su 130 milijardi kuna, a prihodi 113 milijardi kuna. Amandmanima na rebalans državnog proračuna za ovu godinu te na prijedlog zakona o izvršavanju proračuna za 2014. godinu državni se dug u idućoj godini ograničava se na 62% BDP-a.

Vlada je jučer na telefonskoj sjednici odbila zastupničke amandmane podesene na prijedlog proračuna. Umjesto njih je uputila svoje amandmane na prijedlog rebalansa državnog proračuna za ovu godinu te amandman na prijedlog zakona o izvršavanju proračuna za 2014. godinu, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram