Zatvori
Poslovni Puls
29/07/2014

Ipak ništa od nižih plaća u javnom sektoru

Novo:

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i EU fondova Branko Grčić gostujući u Hrvatskoj uživo razjasnio je nesporazum s konferencije za novinare na kojoj je bio i ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, a koja je održana u povodu predstavljanja nacrta dva operativna programa za provedbu kohezijske politike, javlja HRT.

Naime, preneseno je da je Mrsić rekao kako će se zbog rebalansa proračuna smanjivati plaće u državnom sektoru. Međutim, Grčić je pojasnio kako će se plaće smanjivati samo u smislu da više neće biti plaćani prekovremeni sati ili dodatni poslovi državnih službenika. Novca nema i treba smanjiti ukupne troškove, naglasio je.

Na konferenciji za novinare Mrsić je podsjetio da je Vlada već smanjila plaće državnih službenika kroz neisplatu božićnica, regresa i ukidanjem drugih dodataka. Dodao je i da se 'rezanja' mogu postići i kroz kolektivni ugovor u zdravstvu te temeljni kolektivni ugovor za državne službenike, o kojima će vlada pregovarati sa sindikatima.

Grčić je istaknuo da je rebalans nužan već radi saniranja šteta od poplava u istočnoj Slavoniji koje iznose više od milijardu kuna. Drugi problem su nešto manji prihodi od PDV-a, izjavio je.

Grčić je potvrdio da Vlada nastavlja s pripremama za uvođenje poreza na nekretnine u 2016. godini i poreza na kamate od štednje 2015. godine, ali istodobno ne isključuje mogućnost nekih poreznih rasterećenja.

Originalna vijest:

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić izjavio je danas da se zbog rebalansa proračuna plaće u državnom sektoru neće linearno smanjivati, ali će se 'rezati' sva primanja, a ne samo ona veća od 10.000 kuna...

Mrsić je danas podsjetio da je Vlada već smanjila plaće državnih službenika kroz neisplatu božićnica, regresa i ukidanjem drugih dodataka, a sustav centralnog obračuna plaća daje joj uvid u strukturu primanja svakog zaposlenog.

"S obzirom na centralni obračun i strukturu plaća, imamo uvid u svaku pojedinu plaću i možemo upravljati sustavom plaća u državi", rekao je Mrsić.

Dodao je i da se 'rezanja' mogu postići i kroz kolektivni ugovor u zdravstvu te temeljni kolektivni ugovor za državne službenike, o kojima će vlada pregovarati sa sindikatima.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i EU fondova Branko Grčić rekao je da je rebalans nužan već radi saniranja šteta od poplava u istočnoj Slavoniji koje iznose više od milijardu kuna.

Drugi problem su nešto manji prihodi od PDV-a, izjavio je Grčić, dodajući da slijede razgovori sa svim ministrima o djelomičnim uštedama i smanjenju minusa u državnoj blagajni, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram