Zatvori
Poslovni Puls
09/09/2015

Grčić napokon predstavio detalje rješenja za kredite u "švicarcima"

Gostujući u emisiji Hrvatskog radija A sada Vlada, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić potvrdio je da je spremno zakonsko rješenje vezano uz kredite u švicarskim francima (CHF) te da bi se trebalo sutra naći na sjednici Vlade...

Sve je spremno, prikupljaju se zadnja mišljenja. Stupanje zakona na snagu predviđeno je za 30. rujna.

Ministar je rekao kako je bankama dan rok od 45 dana u kojem moraju pripremiti izračune za svaki od 53 tisuće kredita. Konverzija bi se izračunavala na način da se početna glavnica u švicarcima izračuna u eurima. Ako je ukupno uplaćeni iznos veći od onog koliko bi dužnik platio da je imao kredit u eurima, preplaćeni iznos će se vraćati kroz umanjene mjesečne rate kredita, sve dok se pretplata ne otopi. Grčić je naglasio kako bi rate mogle biti upola niže samo u periodu dok se korisnicima vraća preplaćeni dio.

"I zadnju kunu želimo vratiti građanima. Ovim prijedlogom potpuno se izjednačava pozicija onoga tko je podignuo kredit u eurima i švicarcima", istaknuo je Grčić. Dodao je kako je Vlada morala reagirati jer nije pošteno da korisnicima kredita glavnica, nakon nekoliko godina otplate, bude veća nego u trenutku kad su podizali kredit. Objasnio je i da se otpis glavnice radi odjedanput. Smatra da je ovaj model neusporedivo bolji od bilo kojeg drugog. Naveo je primjer crnogorskog modela za koji se zauzima predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko te rekao kako oporbeni kritičari očito imaju senzibilitet prema bankama. U crnogorskom modelu samo trećinu tereta snose banke, trećinu proračun, a trećinu korisnici kredita. "U našem modelu, sav teret snosit će banke."

Grčić je rekao kako očekuje reakciju banaka jer one, prema izračunima, ostaju bez 5,5 do 6 milijardi kuna. "Nije nam cilj da banke dovedemo u nestabilnost, one nam trebaju. Banke će imati određene gubitke koje ćemo im porezno priznati", naglasio je. Ministar je rekao da u ovom procesu kao i u svakom drugom postoji rizik od eventualnih sudskih procesa koji bi u konačnici mogli ići na štetu građana ako opterete proračun. No kaže da su i u tom smislu odrađene sve konzultacije. Ministarstvo pravosuđa je dobro razmotrilo sve scenarije i dalo svoje mišljenje. "Rizik postoji, međutim, očekujemo puno razumijevanje svih uključenih u taj proces. Ovo je bitka za građane", istaknuo je Grčić.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram