Zatvori
Poslovni Puls
03/10/2014

Vlada poručila: Moramo smanjiti rashode, ali plaće i mirovine nećemo dirati

Umjesto sjednice Vlade, u Banskim dvorima ministar financija Boris Lalovac održao je sastanak na temu rebalansa proračuna. Država nema pokriće za 13 i pol milijardi kuna koliko iznosi deficit, odnosno novi dug. Plaće, mirovine i socijalna davanja neće se dirati, poručeno je nakon sastanka...

Dva i pol sata razgovarali su o rebalansu proračuna za ovu i smjernicama proračuna za 2015. godinu. Ideja je da i reblans i proračun za 2015. budu konzistentni i idu u istom pravcu i imaju iste dodatne mjere.

Planirani prihodi u proračunu niži su za gotovo dvije milijarde kuna pa će se rashodna strana čvrsto kontrolirati, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova EU-a Branko Grčić. Što se tiče rashodne strane, Vlada je čvrsto opredijeljena za potpunu kontrolu troškova tako da jedini dodatni trošak mogu biti troškovi poplave, između 500 i 600 milijuna kuna, kaže Grčić.

Prema njegovim riječima, država će pokriti ključne troškove, a to su plaće, mirovine i socijalna davanja, a bude li trebalo dodatno štedjeti bit će to kod materijalnih rashoda, subvencija i dijelom kapitalnih ulaganja.

Ministar Lalovac misli da neće biti potreban dolazak Europske komisije ako se poduzmu mjere u četiri ključna područja, a to su plaće, subvencije, agencije i dio zdravstva. Po njegovim riječima Vlada će u tim područjima Komisiji do kraja godine isporučiti "kvalitetne dokumente" i pokazati joj da "sami možemo biti učinkovitiji i bolji te da neće biti govora o potrebi tutorstva", prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram