Zatvori
Poslovni Puls
23/10/2013

Raiffeisen: Očakujemo kako će Vlada pod pritiskom EU-a već iduće godine smanjiti deficit

Hrvatska je početkom listopada, po prvi puta u svojstvu države članice EU dostavila statističkom uredu Europske komisije (Eurostatu) statističke podatke o proračunskom deficitu i dugu opće države iskazane prema metodologiji ESA 95, a prekjučer je Izvješće o prekomjernome proračunskom manjku i razini duga opće države, za razdoblje 2009. - 2012. istovremeno javno objavljeno na službenim stranicama DZS-a i Eurostata...

Ovakvo izvješće svaka država članica dužna je dostavljati Eurostatu dva puta godišnje temeljem kojeg Europska komisija prati zadovoljavaju li zemlje članice fiskalne kriterije iz Maastrichta (prema kojima su utvrđena ograničenja rasta javnog duga i proračunskog deficita kao i procedura za države s prekomjernim proračunskim deficitom (eng. Excessive deficit procedure - EDP)). S obzirom na to da je konačni cilj pristupanja EU-u uvođenje eura, sve se zemlje trebaju pridržavati Maastrichtskih kriterija u smislu EDP-a, koji podrazumijevaju zadržavanje udjela deficita proračuna opće države u BDP-u do 3% i udjela duga opće države u BDP-u do 60 posto.

Prema objavljenim podacima za 2012. manjak konsolidirane opće države je na razini 5% BDP-a, dok prema dosadašnjim izračunima, temeljenim na metodologiji GFS-a Međunarodnog monetarnog fonda koje je Hrvatska koristila za vođenje statistike državnih financija manjak konsolidirane opće države za 2012. godine iznosi 3,5% BDP-a. Nadalje, vidljiva je i razlika u izračunu udjela duga opće države u BDP-u za 2012. godine (53,7% BDP-a po GFS-u u odnosu na 55,5% po ESA 95). Iz objavljenih podataka kao i projekcija za 2013. godinu izvjesno je da bi Hrvatska uskoro mogla ući u proceduru prekomjernog deficita.

"U ovoj godini očekujemo da će deficit proračuna opće države dosegnuti 4,5% BDP-a, a u 2014. godini očekujemo smanjenje na 3,6% BDP-a. S druge strane Vlada u ovoj godini očekuje deficit od 3,5%, a prema projekcijama za 2014. godinu očekuje daljnje produbljivanje deficita do 5,5% BDP-a. Ako Hrvatska uđe u proceduru EDP-a, Vladine projekcije se ne bi trebale ostvariti, već bismo bili prisiljeni smanjivati deficit u skladu s našim prognozama. Ipak, uzmemo li u obzir Vladine projekcije, iz EDP-a bismo u najoptimističnijem scenariju izašli tek 2019. godine. Međutim, smatramo da će Vlada pod pritiskom EU-a i ulaskom u EDP već u 2014. godini morati smanjiti rashode i deficit državnog proračuna", objavili su analitičari Raiffeisena.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram