Zatvori
Hrvatski telekom
Foto: PRESS
PoslovniPuls
30/04/2024

HT najavio isplatu rekordno visoke dividende

Hrvatski Telekom je u prvom tromjesečju 2024. godine ostvario rast prihoda od 4,8%, zahvaljujući pozitivnom razvoju poslovanja u segmentima privatnih i poslovnih korisnika te dobrim rezultatima u području mobilnih i fiksnih usluga i sistemskih rješenja, navodi se u priopćenju.

Unatoč stalnim inflacijskim pritiscima na troškovnu osnovicu, rast operativnih troškova uspješno je limitiran na 5,5% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, čemu su doprinijeli transformacija modela poslovanja i inicijative povećanja učinkovitosti. To je, zajedno sa snažnim poslovnim zamahom, pridonijelo rastu prilagođene EBITDA-e nakon najmova od 6,9% u odnosu na prošlu godinu.

Neto dobit iznosila je 26,6 milijuna eura i zbog jedne jednokratne stavke manja je za 1,7% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Ulaganja su u prvom tromjesečju iznosila 39,3 milijuna eura, dok će u drugoj polovici godine dodatno ubrzati i premašiti razinu iz 2023. godine, kada se uspoređuje bez lanjskih ulaganja u spektar, čime Hrvatski Telekom potvrđuje svoju predanost osiguravanju platforme za digitalizaciju Hrvatske.

Strategija alokacije kapitala Hrvatskog Telekoma jasno pokazuje snažnu usmjerenost Društva na povrate za dioničare i namjeru vraćanja vrijednosti dioničarima, poručili su iz kompanije.

Uprava i Nadzorni odbor Hrvatskog Telekoma 20. ožujka 2024. predložili su Glavnoj skupštini Društva raspodjelu neto dobiti iz 2023. godine na način da se dio neto dobiti u iznosu od 119.340.000,00 eura iskoristi za isplatu dividende dioničarima u iznosu od 1,53 eura po dionici.

Riječ je o prijedlogu za isplatu najveće dividende u posljednjem desetljeću, uz omjer isplate dividende u odnosu na ostvarenu dobit od 95,3% i rast od 39,1% u usporedbi s prošlom godinom.

U prvom tromjesečju 2024. godine Hrvatski Telekom je u okviru važećeg Programa otkupa dionica kupio dodatnih 54.725 dionica Društva na Zagrebačkoj burzi, za što je isplatio ekvivalentnu vrijednost od 1,6 milijuna eura za stjecanje dionica Društva u izvještajnom razdoblju.

"„"U prvom tromjesečju Hrvatski Telekom je ostvario dobre poslovne rezultate u svim segmentima te unatoč izazovnom makroekonomskom okruženju i stalnim inflacijskim pritiscima na troškove zabilježio rast prihoda i EBITDA-e nakon najmova. Povećanjem pokrivenosti gigabitne 5G mreže i optičke (FTTH) mreže diljem cijele Hrvatske nastavili smo jačati status vodeće mreže. Ponovno smo od strane industrijskih standarda prepoznati i nagrađeni za najbolju mobilnu i fiksnu širokopojasnu mrežu. Kontinuirana ulaganja u ICT infrastrukturu zajedno sa stalnim poboljšanjem kvalitete mreže i usluga, te unaprjeđenjima našeg jedinstvenog portfelja usluga i sadržaja rezultirali su s rekordnom razinom korisničkog iskustva, kako u segmentu privatnih tako i u segmentu poslovnih korisnika. Ostajemo predani realizaciji svojih planova ulaganja, koji su od ključne važnosti za digitalizaciju Hrvatske. Pritom digitalizacijom i novim tehnologijama namjeravamo povećati učinkovitost i ublažiti inflacijske pritiske na naše poslovanje. Istodobno nastavljamo biti usredotočeni na daljnje unaprjeđenje korisničkog iskustva i angažmana zaposlenika. Uvjeren sam kako će s Natašom Rapaić koja u srpnju preuzima funkciju predsjednice Uprave, Hrvatski Telekom uspješno nastaviti rasti", izjavio je Konstantinos Nempis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram