Zatvori
Poslovni Puls
20/04/2015

Grčić i Lalovac najavili nove mjere štednje i spajanje agencija

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić i ministar financija Boris Lalovac u Banskim dvorima za 15 sati su zakazali konferenciju za novinare na kojoj su progovorili o mjerama u proceduri prekomjernog deficita...

Nakon što se ispričao novinarima zbog "neobičnog sata" u kojemu su sazvali konferenciju (poziv je novinarima stigao tek pola sata prije održavanja konferencije), Grčić je prezentirao mjere o novim limitima u proračunu, koje se odnose na materijalne troškove i subvencije. Ukupni fiskalni napor dodatnih mjera kroz koje Vlada misli smanjiti razinu deficita iznosi 2,09 milijardi kuna ili 0,634 posto BDP-a.

Nadaju se da će to biti dovoljno 21. travnja, koji bi trebao biti ključni datum kada će se početi vrednovati mjere koje su predstavili u Bruxellesu.

Uskoro će biti prezentiran i Nacionalni program reformi, možda već ovaj četvrtak nakon sjednice Vlde.

Zasad nije potreban rebalans proračuna, kazao je Lalovac. Najavio je međutim da će u agencijama, zavodima i institutima ograničiti službena putovanja, nabavku vozila, ugovore o djelu, računalne usluge, telefone... Dodatna penalizacija odlaska u prijevremenu mirovinu je jedina stvar oko koje se, kaže, nisu dogovorili. Cijela ova priča počinje odmah, odogovorio je Grčić na pitanje kada planiraju 'spajati' agencije i dodatno rasteretiti poduzetnike.

Grčić i Lalovac najavili su uštede od 1,12 milijardi kuna (ili 0,34% BDP-a) na rashodovnoj strani. U njih su uključeni materijalni troškovi, subvencije, tu su i uštede u Hrvatskim vodama (oko 100 milijuna kuna), Hrvatskim cestama (nešto više od 100 milijuna), u FZOEU-u (oko 100 milijuna kuna), i u HZZO-u (također 100 mil. kn). Prihodovnu stranu pak povećavaju za 970 mil. kn ili 0,294% BDP-a.

Jedna od namjera Vlade je, kako je otkrio, izvršiti pritisak na Uprave ARZ-a, Hrvatskih cesta i HAC ONC-a, da krenu još snažnije u proces restrukturiranja. Planiraju smanjiti i deficit HŽ-a za 200 milijuna kuna i HAC-a za 50 milijuna kuna te donijeti plan restrukturiranja ovih poduzeća za razdoblje od 2016. do 2018. godine.

Trošarinama na benzin i duhan povećat će prihode, ali rashode će ukupno smanjiti za 870 milijuna kuna, najavio je.

Parafiskalne namete kojima namjeravaju rasteretiti poduzetnike smanjit će za dodatnih 330 milijuna kuna. Spojit će najmanje 10 agencija, gdje planiraju racionalizaciju materijalnih troškova ograničavanje službenih putovanja.

Ove mjere racionalizacije ne donosimo isključivo radi Europske komisije. Ovo je prije svega za HR gospodarstvo, privatni sektor i konkurentnost, kazao je Grčić.

Podsjetimo, Državni zavod za statistiku predstavio je izvješća o prekomjernom proračunskom deficitu i razini duga opće države. Deficit proračuna za prošlu godinu je 5,7% ili 18 milijardi i 800 milijuna kuna, a opći dug države dosegnuo je 279 i pol milijardi kuna, odnosno 85 posto BDP-a.

Riječ je o primjeni nove europske metodologije koju Hrvatska mora primjenjivati zbog Postupka o prekomjernom deficitu, prenosi HRT.hr.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram