Zatvori
Poslovni Puls
24/09/2013

Premijer u Saboru na HDZ svalio krivnju za teško stanje u gospodarstvu

Premijer Zoran Milanović pred Hrvatskim saborom podnio je godišnje izvješće Vlade RH koje je novina u odnosima Sabora i Vlade...

Na početku je premijer rekao da je Hrvatska u protekle 22 godine ostvarila sve svoje strateške političke ciljeve. Tomu su pridonijeli svi građani, neki više, neki manje, u skladu sa svojim mogućnostima. Tisuće su dale najviše i najvrednije, a za 1702 osobe, nestalima ili nasilno odvedenima, Hrvatska i dalje uporno traga, rekao je premijer.

Naglasio je kako se zauzima za to da se Hrvatsku smatra ravnopravnim partnerom. Hrvatska nikomu ništa ne duguje za ulazak u Europsku uniju, mijenjali smo se nabolje i ispunili visoke kriterije koji su od nas zahtjevani, poručio je premijer. Tražimo, međutim, da nas se poštuje. Tražimo da se uvažavaju naša prava, naši napori i naša stajališta. Inzistiramo i inzistirat ćemo da se Hrvatsku doživljava ravnopravnim partnerom i sugovornikom jer to je naša obveza i naš posao, naglasio je Milanović.

Gospodarska situacija i dalje je teška, ponajprije zbog neodgovornosti koja je u jednom razdoblju prošlog desetljeća bila najvažnije svojstvo hrvatske državne politike, smatra Milanović. Zatim je naveo tri važna pokazatelja koji su ishod višegodišnje neodgovornosti bivših HDZ-ovih vlada: nelikvidnost (41,7 milijardi kuna), dospjele, a neizvršene obveze (2,5 milijardi kuna) te 205.000 radnika kojima nisu isplaćivane plaće i uplaćivani doprinosi.

Kao glavne pravce Vladinih aktivnosti za izlazak iz krize naznačio je uvođenje reda, konsolidaciju državnih financija, restrukturiranje i racionalizaciju državnog i javnog sektora te donošenje mjera za oporavak i novi rast gospodarstva.

Vlada je svjesna da vjerojatno postoje ekonomske metode koje bi brže pokazale rezultate, ali ne možemo provoditi politiku u koju ne vjerujemo, kazao je poručivši kako ne vjeruje da bi svi problemi bili riješeni monetarnim eksperimentima ili masovnim otpuštanjima u državnoj upravi. Naše je načelno opredjeljenje da proces nužnih reformi ide ukorak s oporavkom i rastom privatnog gospodarskog sektora, te sa sređivanjem teškog stanja javnih financija, rekao je premijer.

Poručio je da će njegova vlada iskoristiti sva demokratska sredstva da suzbije širenje mržnje i razobliči političke manipulacije ljudskom patnjom i herojstvom.

Htio bih pozvati sve mlade ljude, ali i njihove roditelje: vjerujte u učenje i znanje, to je jedina vjera koja će vam se zaista isplatiti! Širite svoja znanja! Pokušajte studirati u inozemstvu, to je jedna od važnih pogodnosti Europske unije, i bez obzira na to gdje sutra živjeli i radili, pomognite svojoj zemlji da bude bolje mjesto za život. Znam da vam je do toga stalo. Da zaključim, naša budućnost ovisi ponajviše o ispravnom prepoznavanju naše realnosti, naših interesa i naših potencijala, bez bilo kakvih političkih ili civilizacijskih predrasuda. Pritom nam nisu potrebni ni tutori ni sponzori. Trebaju nam dobronamjerni partneri i istinski prijatelji. A partnerstvo i prijateljstvo, kako ih ja shvaćam, podrazumijevaju ravnopravnost, završio je govor premijer Milanović.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram