Zatvori
Poslovni Puls
18/09/2013

SAD će zaplijeniti njujorški neboder u "tajnom" vlasništvu Irana

SAD će zaplijeniti neboder od 36 katova u New Yorku koji je, po navodima ureda tužitelja, u tajnom vlasništvu Irana, objavilo je u utorak ministarstvo pravosuđa...

Zapljena i prodaja zgrade, smještene na Petoj aveniji, u srcu Manhattana, bila bi "najznačajnija zapljena povezana s terorizmom", piše u priopćenju ministarstva.

Savezni sudac pozitivno je odgovorio ovog tjedna na tužbu američke vlade prema kojoj su vlasnici nebodera prekršili sankcije protiv Irana i zakonske propise o pranju novca.

Savezni tužitelj Manhattana Preet Bharara izjavio je da odluka potvrđuje optužbe ministarstva po kojemu je vlasnik "krinka za Banku Melli te posljedično krinka za iransku vladu".

Bharara je kazao da bi zarada od prodaje tornja osigurala "sredstva za obeštećenje žrtava terorizma koji financira Iran".

Američki tužitelji smatraju da su vlasnici zgrade, zaklada Alavi i tvrtka Assa, prenijeli zaradu od stanarina i drugih fondova iranskoj javnoj Banci Melli.

Zaklada Alavi upravlja humanitarnom organizacijom za Iran kao i tom zgradom u ime iranske vlade, piše u priopćenju.

Zgradu je podignula sedamdesetih godina neprofitna organizacija, zaklada Pahlavi, pod upravom iranskog šaha, a financirana je kreditom Banke Melli. Neboder je konfiscirala nova iranska vlada nakon revolucije 1979. godine, po uredu tužitelja.

Po istom izvoru, zaklada Pahlavi preimenovana je u zakladu Mostazafan iz New Yorka te zakladu Alavi.

Zaklada Alavi objavila je da namjerava uložiti priziv, u priopćenju objavljenom na njezinoj Internet stranici, prenosi HRT.

TEME: / /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram