Zatvori
Poslovni Puls
03/06/2013

Nešto gadno se sprema: Svjetske burze padaju već dva tjedna

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale, drugi tjedan zaredom, što je ponajviše posljedica strahovanja da će američki Fed smanjiti poticajne monetarne programe, pa su se ulagači odlučili na dobitonosnu prodaju...

Dow Jones indeks oslabio je prošloga tjedna 1,2 posto, na 15.115 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,1 posto, na 1.630 bodova, a Nasdaq indeks 0,1 posto, na 3.455 bodova.

To je drugi tjedan zaredom kako cijene dionica slabe, što nije zabilježen još od studenoga prošle godine. A nestabilnost tržišta posljedica je strahovanja ulagača da će Fed zaoštriti monetarnu politiku.

Prije desetak dana predsjednik Feda Ben Bernanke kazao da će američka središnja banka početi smanjivati programe kupnje državnih i hipotekarnih obveznica, vrijedne 85 milijardi dolara mjesečno, kada gospodarstvo bude u zamahu.

Ti programi predstavljaju najveću potporu rastu cijena dionica koji traje već dulje vrijeme. Od početka godine S&P 500 indeks porastao je 14,3 posto, dosegnuvši polovicom svibnja najviše razine u povijesti.

No, posljednji makroekonomski podaci ne daju jasnu sliku situacije u gospodarstvu, pa su analitičari podijeljeni u procjenama što slijedi, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram