Zatvori
Poslovni Puls
07/03/2016

Svjetske burze rastu već treći tjedan

Na svjetskim su burzama proteklog tjedna rasle cijene dionica. Posljedica je to oporavka cijena nafte, ali i ubrzanja rasta američkog gospodarstva. Investitori u SAD-u, ali i u Europskoj uniji očekuju daljnje poteze središnjih banaka i smjer kretanja kamatnih stopa. Zagrebačka je burza u minusu i sa slabim prometom, jer nema pozitivnih vijesti iz kompanija koje bi oživile trgovanje...

Na njujorškoj su burzi gotovo svi indeksi porasli više od dva posto. Rast cijena nafte podignule su cijene dionica energetskih i rudarskih kompanija. Objavljen je i niz podataka koji potvrđuju da je američko gospodarstvo, unatoč crnim prognozama proteklih mjeseci, ipak mnogo snažnije od očekivanja. Podaci o broju zaposlenih sve su bolji.

Sve više ljudi pronalazi posao. To će povećati i potrošnju. Zbog tog ubrzanja Fed se ne mora žuriti s povećanjem kamatnih stopa, kažu stručnjaci.

Zbog snažnijeg američkoga gospodarstva, Središnja banka vjerojatno ipak neće smanjivati ključne kamatne stope u ožujku, nego tek u lipnju.

Na europskim burzama također rast cijena dionica, no iz gospodarstva stižu nešto slabiji podaci. Posebno su oprezni proizvođači iz Velike Britanije.

Zbog usporavanja rasta gospodarstva eurozone idućeg bi tjedna Europska središnja banka mogla ponovno olabaviti monetarnu politiku. Ta su očekivanja, uz, naravno, neizostavan rast cijena nafte, podignule cijene dionica na gotovo svim europskim burzama, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram