Zatvori
Poslovni Puls
19/03/2013

Stručnjaci: Porez na nekretnine iznimno štetan

Uvođenje poreza na nekretnine u vrijeme recesije bilo bi štetno, djelovalo bi prorecesijski, a sam prijedlog zakona je neprovediv i s mnogim anomalijama, zaključci su okruglog stola o porezu na nekretnine "Pravda ili nepravda" održanog danas su organizaciji Zaklade hrvatskog državnog zavjeta u kojem su sudjelovali istaknuti ekonomisti i pravnici...

Željko Lovrinčević sa zagrebačkog Ekonomskog instituta upozorio je da bi uvođenje poreza na nekretnine dovelo do pada njihovih cijena za 10 posto što bi rezultiralo daljnjim padom osobne potrošnje (za oko 1 do 1,5 milijarde kuna) kao i BDP-a za oko 1,5 posto. Dodao je kako i iskustva velikog broja zemlja pokazuju da su učinci tog poreza jako loši i da se njime ništa bitno nije popravilo.

Lovrinčević je izrazio očekivanje da bi zakon mogao završiti i na Ustavnom sudu zbog neujednačenosti te smatra da bi ga trebalo kvalitetno preurediti kako ne bi izazvao nove nepravde. Upozorio je i da Hrvatska ima jednu od najviših stopa poreza na nekretnine.

Uvođenje poreza na nekretnine trebalo bi odgoditi, smatra Drago Jakovčević sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta koji je rekao da je inače vrlo kritičan prema bankama, ali da bi moglo doći do urušavanja bankovnog sustava, jer one imaju vrlo velik broj nekretnina u svojem vlasništvu ili kolateralu.

Na neuređenost i neažuriranost zemljišnih knjiga, koje otežavaju provedbu poreza na nekretnine upozorio je Nikola Mijatović sa zagrebačkog Pravnog fakulteta. Ocijenio je da bi, s obzirom na to da i država ima velik broj nekretnina u vlasništvu - pri čemu ne postoji njihov registar - oporezivanje dovelo do prelijevanja novca iz proračuna u proračun, odnosno da država sama sebi plaća porez. Također je rekao kako je velik problem i visoki troškovi ubiranja poreza na nekretnine, pa se postavlja pitanje bi li bilo više koristi ili štete.

Zastupnik Hrvatskog sabora Domagoj Ivan Milošević ustvrdio je da su već i sam najave uvođenje poreza na nekretnine negativno utjecale na gospodarstvo te naglasio da se uvođenju protiv HDZ, ali i neke partneri u vladajućoj koaliciji. "Kukuriku koalicija pojačava poreznu presiju, nije sposobna ostvariti gospodarski rast niti provesti strukturne reforme, ocijenio je. Hrvatski su građani štedjeli u nekretninama i uvođenje poreza na tu vrstu štednje bilo bi opasno", smatra Milošević.

Tajnik HDZ-ovog nacionalnog odbora za gospodarstvo Goran Soldo rekao je da će se uvođenjem poreza na nekretnine nanijeti društvena nepravda, jer se neće oporezivati bogati koji su, kako je rekao, kupovali jahte i dragulje i drže novac u bankama, nego će teret podnijeti radnici i seljaci koji su za kupnju ili izgradnju nekretnina već platili komunalni doprinos, PDV i porez na promet. "Porezna snaga se ne mjeri imovinom, nego dohotkom, a porez na imovinu je porez na minuli rad, a ne na bogatstvo", naglasio je Soldo, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram