Zatvori
Poslovni Puls
15/01/2013

Pod pritiskom iz HNS-a Vlada ipak odustaje od poreza na nekretnine?

Sukob Socijaldemokratske partije i Hrvatske narodne stranke o ovogodišnjem uvođenju poreza na nekretnine i dalje se nastavlja...

No, iz HNS-a su stigle neslužbene informacije kako ta stranka nije protiv uvođenja poreza ne nekretnine, nego inzistira da se istodobno oporezuje i ostala neoporezovana imovina. Drugim riječima, da se porez na nekretnine proširi porezom na svu imovinu, piše Slobodna Dalmacija.

U HNS-u su do sada, treba reći, i službeno isticali kako su i za porez na nekretnine i za porez na imovinu, ali su bili protiv njihova uvođenja ove i iduće godine zbog loše gospodarske situacije u zemlji i pada potrošnje građana. Sukladno djelomičnoj promjeni stava HNS-a, porez na nekretnine bi kroz porez na imovinu bilo prikladno uvesti već i 2014. godine.

Podsjetimo, Slavko Linić, ministar financija, u svojim je dosadašnjim istupima govorio kako će se u 2014. možda ići i na porez na imovinu, ali samo u slučaju da se gospodarska situacija znatnije poboljša. No, i dalje ostaje pri svom stavu da se, bez obzira na taj porez, mora u ovoj godini, i to od 1. travnja, uvesti porez na nekretnine.

Ponovio je taj stav i prije desetak dana, kada je izjavio kako "porez na nekretnine Vlada uvodi do kraja godine".

Istog je dana Ivan Vrdoljak, HNS-ov ministar graditeljstva, kazao kako "za nove poreze treba čekati pravi trenutak, a sada nije pravi trenutak, ni za gospodarstvo, ni za naše građane".

"Ne treba biti previše filozof da se zaključi da će u neka druga vremena porezi kao što je porez na imovinu, ne samo na nekretninu nego na svu imovinu, vjerojatno doći na red. Neke razvijene i moderne europske zemlje imaju takav porez pa se možemo ugledati na njih, ali ne danas. Danas nije trenutak", ustvrdio je Vrdoljak.

Dakle, prostor za kompromis između SDP-a i HNS-a bi se sastojao u tome da SDP odustane od uvođenja poreza na nekretnine u ovoj godini, a da se 2014. ide na porez na imovinu. Tako je premijer Zoran Milanović dobio još jedan jezičac na vagi na osnovi kojeg bi do travnja trebao donijeti političku odluku o tome hoće li Vlada ići ove godine u primjenu poreza na nekretnine ili će taj posao, možda zajedno s porezom na imovinu, ostaviti za 2014. godinu.

Porez na imovinu bi, osim nekretnina kao glavne stavke, uključio još porez na kamate na štednju i kapitalnu dobit. Porez na kapitalnu dobit ne podrazumijeva oporezivanje dividende, što je Vlada uvela početkom 2012., nego oporezivanje dohotka na ime prodaje vlasničkih udjela i dionica u nekoj tvrtki. Ipak, da bi taj sustav u cijelosti zaživio, morao bi u potpunosti profunkcionirati i institut osobnog identifikacijskog broja, ali to bi se do 2014. sasvim sigurno moglo "naštimati".

Tada bi taj "registar" ukupne imovine svakog pojedinca bio osnova i za pravednije provođenje socijalne politike, pa se ne bi moglo dogoditi da netko prima socijalnu pomoć ili koristi neku drugu socijalnu uslugu a da na banci ima debelu ušteđevinu i uz to vozi skupe automobile.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram