Zatvori
Poslovni Puls
07/01/2013

"Čačićev" Coning pred potpunim poslovnim kolapsom, slijedi predstečajna nagodba

Dok je javnost bila fokusirana na Čačićeve pravosudne i političke probleme, kroz vrlo turbulentno poslovno razdoblje prolazila je i njegova tvrtka Coning...

Ona je u posljednjim tjednima prošle godine doživjela potpuni financijski slom i morat će, kako je “Novostima” potvrdio njen direktor Stjepan Ptiček, pokrenuti postupak predstečajne nagodbe.

Coning d. d. i niz drugih tvrtki iz sastava Coning grupe već duže vrijeme imaju problema s isplatama plaća radnicima, koje kasne pet mjeseci, zbog čega su sredinom prosinca zaposlenima bile ponuđene pozajmice u iznosima od 2.000 kuna kako bi im se barem malo olakšala situacija. Međutim, nakon što je devet od deset računa Coning inženjeringa bilo u neprekidnoj blokadi već četiri mjeseca, a svi računi Coning ecogradnje od konca studenoga, sredinom prosinca blokirano je i svih šest računa Coninga d. d., a krajem mjeseca u blokadi su završili i računi tvrtke Congama. U Čačićevoj grupaciji jedino Coning turizam nije imao blokada, dok su nakon višekratnih blokada trenutačno slobodni i računi male tvrtke Velebit.

Te dugotrajne blokade računa i neisplate plaća zakonski su razlozi za obavezno pokretanje procesa predstečajne nagodbe, koju su uprave tvrtki prema novom Zakonu o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, donesenom na inicijativu ministra financija Slavka Linića, dužne zatražiti pod prijetnjom visokih kazni. Postupak koji vode stečajni upravitelji, a nadziru komisije ministra financija oformljene pri regionalnim centrima Fine, predviđa ulazak dužnika u pregovore s vjerovnicima na osnovu izrađenog plana restrukturiranja, koji može uključivati otpis i reprogram dugova, ali i ulazak vjerovnika u vlasničku strukturu dužnika.

Međutim, prije otvaranja tog postupka Coning je pokrenuo proces vlasničkog restrukturiranja unutar grupe, pa je 19. prosinca sklopljen ugovor o udruživanju svih spomenutih tvrtki u jednu, odnosno pripajanja Coningu d. d. svih ostalih tvrtki iz grupacije, koje ukupno imaju oko 170 zaposlenih. Tvrtke su prije deset dana objavile zajednički poziv na glavne skupštine koje će se istovremeno održati 31. siječnja u sjedištu Coninga u Varaždinu, gdje će dioničari izglasati odluke o pripajanju, koje bi stupilo na snagu 15. veljače. Pripajanjem će Coning d. d. preuzeti svu imovinu i sve dugove ostalih tvrtki, dopuniti svoju djelatnost njihovim djelatnostima, a njihovim dosadašnjim vlasnicima izdati svoje dionice.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram