Zatvori
Poslovni Puls
17/01/2015

Čačić: Evo kako riješiti problem sa švicarskim francima

Danas je u sjedištu Narodne stranke – REFORMISTI, predsjednik Stranke Radimir Čačić iznio prijedloge Reformista vezano uz rješenja za građane koji imaju kredite u švicarskim francima, s obzirom na posljednji i neočekivani rast tečaja franka...

Trenutno stanje predstavlja egzistencijalnu ugrozu za preko 70 000 hrvatskih obitelji koje su dugoročnim stambenim kreditima u švicarskom franku dovedene u poziciju da će, uz više od 17% koliko ih danas ne otplaćuje kreditne obaveze i najveći dio preostalih koji još uplaćuju biti u tome onemogućene.

To znači osobne bankrote i ovrhe nad stambenih prostorima odnosno otpise i gubitke u bankama i ugrozu bankarskog sustava. Dakle, iznalaženje rješenja je neupitno u interesu i građana i banaka. Odgovornost za to je na bankama koje su svjesno ušle u manipulativni posao, državi koja to nije spriječila putem HNB-a i građanima koji već danas snose posljedice, poručuju Reformisti.

Međutim, s obzirom na činjenicu da su nepoznavanjem opasnosti transakcije dovedeni u ovu poziciju svako daljnje opterećenje građana je neprihvatljivo, nastavljaju.

„Rješenje mora biti trenutačno i sastoji se u sljedećem: trenutačna konverzija iz franka u kune. Potrebni iznos eura za konverziju osigurava HNB, a za taj iznos osigurava kunski kredit bankama uz nula posto kamata na 20 godina, pri čemu se banke obvezuju na zadržavanje postojećeg kunskog iznosa anuiteta za otplatu kredita na razini anuiteta u prošlom mjesecu do otplate kredita. Građani su time u potpunosti zaštićeni do kraja otplate kredita, jer se njihov anuitet neće mijenjati bez obzira na promjene tečaja. Smanjenje deviznih rezervi na razini 2 milijarde 800 milijuna eura već kod ovogodišnjeg izdanja eurobonda za hrvatsku državu od milijardu eura, smanjuje taj iznos na milijardu i 800 milijuna eura. Cijela transakcija je potpuno neutralna sa stanovišta inflatornih pritisaka i predstavlja trenutačno i jednostavno rješenje“, istaknuo je Radimir Čačić.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram