Zatvori
Poslovni Puls
20/10/2014

Radimir Čačić: Bolje koncesija, nego da uzimamo nove kredite

Predsjednik Narodne stranke - Reformista Radimir Čačić danas je rekao kako je koncesija autocesta jako dobar potez...

"Sadašnji sustav više nije održiv. HAC i ARZ nisu u mogućnosti vraćati kredite i ispunjavati obveze jer redovni prihodi nisu dovoljni, pa iz godine u godinu stvaraju novi deficit. Novi reprogram sa sadašnjim kreditnim rejtingom zemlje značio bi novo nepovoljno zaduživanje, daljnji pad kreditnog rejtinga i povećanje javnog duga, a s druge strane kroz koncesiju omogućujemo vraćanje nepovoljnih kredita i smanjujemo javni dug", rekao je danas Čačić.

"Današnje stanje duga HAC-a i ARZ-a bez kamata iznosi 30 milijardi kuna. U slijedeće tri godine na naplatu za autoceste dolaze dvije milijarde eura glavnice koje HAC i ARZ nemaju, a ukupna je glavnica koju moramo vratiti četiri milijarde eura. Reprogram dugova na 25 godina značio bi da će nas ceste koštati osam, a ne više više milijarde eura, a dobit iz koje bi trebali isplatiti osam milijardi pri sadašnjem poslovanju u tih 25 godina iznosi pet milijardi eura. Nemamo pravo takav teret ostaviti generacijama koje dolaze", upozorio je Čačić.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram