Zatvori
Poslovni Puls
18/12/2012

RBA analitičari: Očekujemo pad i nova otpuštanja u građevinskom sektoru

Broj izdanih odobrenja za građenje nastavio je padati i tijekom listopada te je dodatno intenziviran. Prema podacima DZS-a, u listopadu je izdano 703 odobrenja za građenje, što je 45 odobrenja manje nego u rujnu. U odnosu na prošlogodišnji listopad broj izdanih odobrenja za građenje smanjen je za 176 odobrenja (-20%) od čega je 80% odobrenja izdano za gradnju zgrada...

Pri tome se kod novih zgrada broj odobrenja smanjio za 10,3%. Također je smanjena i ukupna površina za izgradnju novih zgrada (stambenih i nestambenih), i to za čak 37,1% godišnje.

U prvih deset mjeseci ove godine izdano je ukupno 6.938 dozvola za građenje, što je za 13% manje nego u istom razdoblju prošle godine. Uzmemo li u obzir uzastopni višemjesečni pad spomenutog pokazatelja čije izdavanje prethodi svakoj gradnji, možemo očekivati nastavak negativnih trendova u građevinskom sektoru do kraja ove godine, a vjerojatno i na početku sljedeće.

"Podršku negativnim kretanjima dat će i viša nezaposlenost nego prošle godine koja pridonosi rastu potrošačkog pesimizma i nesigurnosti kod potencijalnih kupaca nekretnina, što potvrđuje i stagnacija stambenih kredita, te izostanak većih investicija", poručili su RBA analitičari.

I tijekom listopada nastavak negativnih trendova u građevinarstvu utjecao je na smanjenje zaposlenosti u ovom sektoru. Prema podacima DZS-a broj zaposlenih u listopadu u građevinarstvu je iznosio 76.373, što je za 0,10% manje nego u rujnu te za 8,62% manje nego u listopadu prošle godine.

"S obzirom na očekivani daljnji pad obujma građevinskih radova na što upućuje i razmjerno snažan pad izdanih odobrenja za građenje u prvih deset mjeseci do kraja godine možemo očekivati i daljnji pad broja zaposlenih u građevinarstvu", zaključili su analitičari Raiffeisenbanka.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram