Zatvori
Poslovni Puls
13/12/2012

Global Property Guide: Hrvatske nekretnine ubrzano gube na cijeni

Loše vijesti sa svjetskih tržišta nekretnina u trećem su tromjesečju bile snažno koncentrirane na Europu, zaključio je Global Property Guide u istraživanju objavljenom u srijedu, uvrstivši Hrvatsku u skupinu zemalja s ubrzanim padom cijena...

Istaknuvši da je svih devet najslabijih tržišta nekretnina u svijetu locirano u Europi, u specijaliziranoj savjetodavnoj tvrtki ističu da ih je ponovo iznenadio tempo pada cijena na Starom kontinentu.

Izdvajaju ubrzani pad cijena u Grčkoj, Španjolskoj, Nizozemskoj, Portugalu, Hrvatskoj i Litvi.

Tako su u Grčkoj cijene kuća prilagođene za inflaciju pale u trećem tromjesečju na godišnjoj razini za 12,47 posto. U prošlogodišnjem trećem tromjesečju smanjile su se 6,3 posto. Na tromjesečnoj razini cijene su u razdoblju od srpnja do rujna pale 1,03 posto.

U Španjolskoj su cijene kuća prilagođene za inflaciju pale u trećem tromjesečju za 11,87 posto na godišnjoj razini. U odgovarajućem lanjskom tromjesečju smanjene su 8,41 posto. U odnosu na drugo ovogodišnje tromjesečje smanjene su 2,78 posto.

U glavnom gradu Hrvatske Zagrebu cijene kuća prilagođene za inflaciju pale su u trećem tromjesečju za 8,03 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje kada su se na godišnjoj razini smanjile za 5,19 posto. Na tromjesečnoj razini smanjene su 0,71 posto.

Osjetno veći pad zabilježen je i u Nizozemskoj, gdje su cijene kuća prilagođene za inflaciju pale u trećem tromjesečju za 11,43 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, kada su na godišnjoj razini pale 4,28 posto.

Sumornu sliku donekle popravljaju Austrija i Norveška, gdje su cijene nekretnina prilagođene za inflaciju poskočile u trećem tromjesečju za 7,53 odnosno 6,55 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

U Njemačkoj je rast cijena u trećem tromjesečju bio osjetno brži nego u istom lanjskom razdoblju i iznosio je 3,16 posto, u odnosu na 0,66 posto u razdoblju od srpnja do rujna prošle godine.

Među dobrim su vijestima u Global Property Guideu izdvojili snažan oporavak tržišta nekretnina u Dubaiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, gdje su cijene nekretnina prilagođene za inflaciju porasle u trećem tromjesečju za 13,46 posto u odnosu na isto razdoblje lani, kada su pale 1,80 posto.

Ohrabruje i oporavak u SAD-u gdje je sezonski prilagođeni indeks cijena kuća koji izrađuje Savezna agencija za financiranje kupnje nekretnina porastao za 2,31 posto, po najvišoj stopi od drugog tromjesečja 2006, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram