Zatvori
Poslovni Puls
12/12/2012

Premijer Zoran Milanović: Radimo ono što je moguće, rezultati će doći

Otvarajući sjednicu, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović kazao je da je prva godina mandata uvijek teška, ali da Vlada računa na strpljenje...

"Ovo nije eskapizam, nego podsjećanje da smo bili odgovorni i svjesni teške situacije. Radimo ono što je moguće, uvodimo reda u državu za koju ne mogu reći da je ranije bila država nereda i kaosa, ali je bila država u kojoj se neke stvari nisu mogle legitimno predvidjeti i u kojoj se katkad nije moglo normalno poslovati“, rekao je.

"Nastavit ćemo kao što smo krenuli, a rezultati će doći“, dodao je. "Uvijek se vodilo računa i o ljudskom strpljenju koje nije bezgranično i beskonačno", naglasio je predsjednik Vlade, ali "samo sistematičan i težak rad može uroditi plodom“.

Predstavljajući prezentaciju novog investicijskog ciklusa u Republici Hrvatskoj u mandatu od 2012. do 2015. godine, s posebnom analizom za 2013. godinu, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić istaknuo je da Vlada u ovim teškim vremenima krize zajedno sa svim ljudima, posebno gospodarstvenicima i radnicima može napraviti jedan pomak iz ove trenutne situacije.

"Očekujemo rast investicija od 11,5 posto uz, barem, održavanje osobne potrošnje građana na istoj razini i uz očekivani oporavak izvoza ukoliko dođe do bitne pretpostavke, a to je oživljavanje gospodarstva u Europskim zemljama, posebno onima koje su partneri Republike Hrvatske", kazao je.

"Ono što bi trebali očekivati kao temelj rasta u idućoj godini jest prije svega rast bruto investicija javnih društava i opće države, rast investicija privatnog sektora i povećanje iskorištenosti EU fondova koji će biti u funkciji ovih investicija", dodao je. Pojasnio je kako će bez udjela privatnog sektora biti teško sve ovo ostvariti, dodavši da će Vlada učiniti sve da poboljša poduzetničku klimu i ostvari bolju suradnju javnog i privatnog sektora.

"Ključni elementi su problem konkurentnosti i poduzetnička klima", istaknuo je ministar Grčić, "i na tome ćemo svi raditi jer to je ono što muči i privatni sektor i Vladu". Izlaganje je zaključio riječima kako u ovom trenutku biti dužnosnik u ovoj državi nije privilegija nego isključivo jedna velika obveza i odgovornost.

Predsjednik Vlade Zoran Milanović istaknuo je da se privatnom sektoru moraju olakšati uvjeti poslovanja. "Prva godina je bila godina pripreme, a druga godina je godina konkretnih rezultata", kazao je.

Hrvatskom saboru upućen je Prijedlog zakona o otvorenim investicijskim fondovima s javnom ponudom. Ministar financija Slavko Linić pojasnio je da se donose dva odvojena zakona umjesto jednog koji je zajednički regulirao ovo područje.

Naveo je da će ovaj zakon omogućiti vrlo visoku razinu zaštite svakog ulagatelja u otvorene fondove te se njime stvaraju i posebne strukture za jačanje kompletne fondovske industrije u Republici Hrvatskoj. Također, ministar je predstavio i Prijedlog zakona o alternativnim investicijskim fondovima.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram