Zatvori
Poslovni Puls
10/12/2012

Irska kao Hrvatska: Najavljeno uvođenje poreza na nekretnine koji će se odbijati od plaće

Irska je ovaj tjedan najavila da će uvesti novi porez na nekretnine, što će izazvati veliko nezadovoljstvo građana koji ionako teško otplaćuju kredite za nekretnine čija je vrijednost jako pala...

Porez na nekretnine najsporniji je element prijedloga proračuna za 2013., predstavljenog u srijedu u donjem domu irskog parlamenta, koji predviđa mjere štednje u vrijednosti 3,5 milijarda eura.

Riječ je o šestom krugu mjera štednje u nešto više od četiri godine kojima vlada nastoji dovesti u red javne financije, u skladu s uvjetima programa pomoći EU-a i MMF-a iz 2010. vrijednog 85 milijardi eura.

Irski proračunski deficit, naime, i dalje je među najvišima u Europi i iznosi 8,2 posto BDP-a i vlada nema drugog izbora. Ne bi li izbjegla novu kampanju neplaćanja, vlada će od srpnja iduće godine porez na nekretnine odbijati od plaća.

Godišnji porez od 0,18 posto vrijednosti nekretnine zamijenit će jedinstvenu komunalnu naknadu od 100 eura godišnje uvedenu početkom godine, što je izazvalo velike prosvjede i potaknulo nacionalnu kampanju protiv plaćanja. Gotovo 500.000 ljudi ili 31 posto kućanstava još nije platilo tu naknadu, a aktivisti kampanje najavljuju otpor i novom porezu.

Propast tržišta nekretnina u Irskoj najteže je pogodio mlade koji su kupili svoju prvu nekretninu, od kojih sada mnogi imaju velikih problema da zadrže svoje domove čija je vrijednost često manja od hipoteke. To je slučaj s više od polovice svih irskih hipoteka.

Uobičajena cijena nekretnine u Irskoj kreće se oko 150.000 eura i na osnovi tog iznosa prosječan porez na nekretninu iznosit će oko 300 eura.

Osim kontroverznog poreza na nekretnine, prijedlog proračuna predviđa u prvom redu rezove u velikim proračunima za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, zatim povećanje poreza na cestovna motorna vozila te smanjenja poreza na kapitalnu dobit i poreznih olakšica za uplate u mirovinske fondove. Nove porezne mjere trebale bi osigurati oko milijardu eura, a rezovi potrošnje nešto manje od dvije milijarde, prenose agencije.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram