Zatvori
Poslovni Puls
24/11/2012

Sudbina najavljenog poreza na nekretnine odjednom pod velikim upitnikom

Nakon sjednice Predsjedništva i Kluba zastupnika HNS-a stranka je poslala priopćenje u kojem stoji kako načelno podupiru nastojanja Ministarstva financija da se slijedi najbolja europska praksa u oporezivanju nekretnina, ali se protive uvođenju novog poreza...

Upozoravaju kako je nužno zadržati stajališta koja su dogovorili s koalicijskim partnerima - da se nijedna nekretnina kojom se vlasnik koristi za stanovanje ne može oporezivati. Zastupamo stajalište, kažu u HNS-u, da Vlada konkretnim i trenutačnim mjerama mora stati iza gospodarstva u uvjetima gospodarske krize te privatnih investicija.

Novinare je zanimalo zašto je Predsjedništvo HNS-a tek danas zauzelo takvo stajalište, s obzirom na to da je interna prezentacija u Vladi o uvođenju poreza na nekretnine održana prije nekoliko tjedana, na kojoj se predsjednik HNS-a i tadašnji prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić, koji je bio na toj prezentaciji, nije protivio uvođenju poreza.

"To je vaša informacija da se nije protivio, to je neslužbena informacija koja nije točna. HNS se od početka nije slagao s uvođenjem tog poreza. HNS i Čačić protive se uvođenju novog poreza u uvjetima gospodarske krize", naglasio je Radoš. Istaknuo je kako bi se uvođenje takvog poreza možda i moglo razmatrati u drugačijim okolnostima, ali u ovima svakako ne.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je kako distanciranje HNS-a, kao koalicijskog partnera SDP-a, od uvođenja poreza na imovinu znači da se može govoriti o krizi vlasti. Na novinarsko pitanje o tome znači li taj potez HNS-a da se može govoriti o krizi vlasti, Karamarko je odgovorio: "Apsolutno, oni su u krizi, od kako su se formirali. Drago mi je da je i HNS podržao HDZ u nastojanju da taj porez ne zaživi."

Ocijenio je kako porez na imovinu vodi potpunom osiromašenju najširih slojeva pučanstva te da je to jedan agresorski potez. "Vlada u ovih godinu dana nije bila u stanju pokrenuti nijedan investicijski ciklus pa je normalno da proračunske rupe pokušava popuniti na najbrutalniji način, jer ovo je brutalan napad na hrvatske građane", ustvrdio je Karamarko.

Sudbina najavljenog poreza je poprilično neizvjesna što potvrđuje i komentar premijera Zorana Milanovića.

""Pročitao sam priopćenje HNS-a i ustvari se slažem s većinom stvari koje su unutra. Dakle o uvođenju poreza na nekretnine u kojima se stanuje, a čemu se partneri protive, mi nikada nismo razgovorali, to ne dolazi u obzir, toga nema ni u jednom prijedlogu. Također sam, ne protiv novih poreza, nego protiv novih poreznih opterećenja, ukupno gledajući", rekao je Milanović.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram