Zatvori
Poslovni Puls
22/11/2012

Evo što sve morate znati o najavljenom porezu na nekretnine

Ministar financija Slavko Linić i ravnateljica Porezne uprave Nada Čavlović- Smiljanec predstavljaju u Vladi prijedlog zakona o porezu na nekretnine...

Linić je naglasio kako je cilj poreza na nekretnine smanjenje poreznog opterećenja cijene rada i povećanje prihoda lokalne samouprave.

Najava poreza, koji bi se trebao početi primjenjivati 1. travnja iduće godine, izazvala je brojne rasprave i kontroverzije u javnosti te strah da će to biti novi udar na standard građana, piše HRT.

Ministar financija htio je da naplata počne već 1. siječnja. No zbog pritiska javnosti, ali i kolega iz Vlade, odgodio je primjenu do proljeća.

Porezna stopa na nekretnine iznosit će 1,5 posto od procijenjene vrijednosti nekretnine. Ona će se smanjivati olakšicama koje mogu ići čak i do 95 posto, a koje će propisivati jedinice lokalne samouprave. Olakšice će se uglavnom odnositi na to koristi li se određena nekretnina za stanovanje, iznajmljivanje. Najmanje olakšice bit će na vikendice.

Kao porezna osnovica uzimat će se 70 posto vrijednosti nekretnine dok će preostalih 30 biti neoporezivo.

Procjena je da će tom stopom od kuća u kojima se živi prikupiti oko dvije milijarde kuna poreznog prihoda. Još najmanje milijardu kuna trebao bi donijeti porez na vikendice, drugi, treći i svaki daljnji stan i građevinsko zemljište.

Na procjeni vrijednosti nekretnina cijelu iduću godinu radit će Porezna uprava sa stručnim odjelima gradova i općina. Osnovica za procjenu trebala bi biti tržišna vrijednost nekretnine.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram