Zatvori
Poslovni Puls
18/09/2012

Ministarstvo graditeljstva: Počelo rušenje bespravno izgrađenih nekretnina!

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja temeljem rješenja Građevinske inspekcije počelo je ovih dana rušenje bespravnih građevina izgrađenih poslije 21. lipnja prošle godine i van građevinskog područja, kojih se za sada ne zna točan broj, u idućih mjesec dana srušit će se 30-ak, a do kraja godine 60-ak bespravno izgrađenih objekata...

Prvo se krenulo s rušenjem bespravnih građevina u primorskom dijelu Hrvatske, na dvije lokacije u Istri (Marčana i Medulin) te na otoku Braču (Bol i Milna), a nakon toga kreće se i u kontinentalni dio zemlje, kazali su na današnjem susretu s novinarima u Ministarstvu zamjenica ministra Ana Mrak Taritaš i pomoćnik ministra za inspekcijske poslove Davorin Oršanić.

Rušenje će ići u tri vala, prvi je već krenuo s rušenjem građevina bespravno građenih poslije 21. lipnja 2011., na proljeće bi trebalo krenuti s onima u zaštićenim područjima tipa nacionalnih parkova i slično, a onda one čiji vlasnici nisu podnijeli zahtjev za legalizaciju za što je rok do kraja ove godine.

Do kraja ove godine zahtjev za legalizaciju mogu podnijeti oni koji imaju rješenje građevinske inspekcije, takvih je oko 30 tisuća građevina, a svi ostali rok za te zahtjeve imaju do 30. lipnja iduće godine.

Do 15. kolovoza bilo je oko 15 tisuća zahtjeva, od kojih je riješeno oko 1.500, kazala je Mrak Taritaš, ali ih se očekuje više do kraja godine, pri čemu ne ide sve glatko jer dosta investitora i vlasnika jednostavno čekaju inspekciju da im dođe na vrata.

Za sada još nemaju razrađen model što će biti s onima koji ne podnesu zahtjev za legalizacijom, to će odlučiti kasnije, ali zasigurno će biti ili rušenje ili neusporedivo skuplja legalizacija, upozorila je Mrak Taritaš.

Na susretu s novinarima čulo se i da je ove godine srušeno 150 objekata, za što je protrošeno 200 tisuća kuna iz proračuna, a da će za iduću godinu tražiti za rušenje oko 20 milijuna kuna. Sredstva neće biti problem, rekla je Mrak Taritaš, ali puno toga ovisi i o lokalnim uredima za izdavanje dozvola, gradnju, prostorno uređenje i slično pri gradovima, općinama i županijama koji su također nadležni riješavati problem bespravne gradnje.

"Ili će se rušiti, ili će se legalizirati za što je država dala mogućnost plaćanja nakanade na rate na pet godine, ili će smanjiti komunalnu naknadu, ili nešto drugo, to ovisi o njima, ali reda u prostoru se mora uvesti", kazala je Mrak Taritaš, a prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram