Zatvori
Poslovni Puls
26/07/2012

George Soros i "ekipa": Europa mjesečari prema katastrofi nesagledivih razmjera!

Eurozona je suočena s gospodarskom katastrofom ako financijski jače države i središnja banka ne preuzmu veći dio dužničkog tereta tog bloka, upozorili su vodeći svjetski ekonomisti, među kojima su i dva savjetnika njemačke vlade...

"Vjerujemo da Europa mjesečari prema katastrofi nesagledivih razmjera. Osjećaj da je ovo beskonačna kriza, da se domino pločice ruše jedna za drugom, mora se promijeniti", navodi se u izvješću Instituta za nova gospodarska razmišljanja (Institute for New Economic Thinking - INET), koji podupire poznati investitor George Soros.

Političari moraju riješiti dva problema - naslijeđene troškove od početka manjkave konstrukcije eurozone te ispraviti strukturu samog bloka, poručuju ekonomisti.

Preporučuju, među ostalim, da se dio duga regije proglasi uzajamnim, čemu se Njemačka opire, i da se stvori nadnacionalni financijski regulator, koji bi imao ovlasti nad nacionalnim regulatornim tijelima.

Ekonomisti također pozivaju Europsku središnju banku da postane zajmodavac u krajnjoj nuždi državama koje ispunjavaju proračunske ciljeve ili da tu ulogu dodijeli stalnom kriznom fondu regije, Europskom stabilizacijskom mehanizmu (ESM), i odobri mu bankarsku licenciju.

Europska središnja banka dosad se snažno protivila tim opcijama, no jučer je dužnosnik ECB-a Ewald Nowotny kazao da ima argumenata za davanje bankarske licencije ESM-u, kako bi mu se povećao kapacitet.

Nowotnyjev komentar shvaćen je kao signal da je kriza u eurozoni ušla u opasnu novu fazu, s obzirom na to da je sve vjerojatnije da će Španjolska morati zatražiti cjelokupan paket međunarodne pomoći, a ne samo za spašavanje banaka, što je već učinila. Ponovno zabrinjava i Grčka. Sve je jasnije da neće uspjeti ostvariti ciljeve dogovorene kada su joj odobrena dva paketa međunarodne pomoći, što bi je moglo navesti da napusti eurozonu.

Ako Grčka bankrotira i napusti eurozonu, Njemačka može očekivati gubitak i do 82 milijarde eura, a ako insolventna Grčka ostane unutar tog bloka, Njemačku će to stajati 89 milijardi eura, procijenio je nedavno njemački Ifo - ekonomski institut, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram