Zatvori
George Soros
Foto: swiss-image.ch/Michael Wuertenberg
PoslovniPuls
03/07/2023

George Soros: Umjetna inteligencija je nazaustavljiva - svijet je u problemu!

Američko - mađarski milijarder George Soros kaže kako umjetna inteligencija predstavlja ozbiljnu opasnost za demokracije i daje autoritarnim režimima nove mogućnosti nadzora nad građanima.

"Umjetna inteligencija je posebno dobra u proizvodnji sredstava kontrole koja pomažu zatvorenim društvima da nadziru svoje građane", napisao je ovaj milijarder u nedavnom eseju objavljenom na Project Syndicate.

Ovaj vitalni 92-godišnjak je napisao kako se svijet danas suočava s "polikrizom" koja ima mnogo izvora, ali najvažniji su umjetna inteligencija, klimatske promjene i ruska invazija Ukrajine, i to tim redoslijedom.

Soros kaže kako je Geoffrey Hinton, općepoznati "otac umjetne inteligencije", dao ostavku u Googleu kako bi mogao slobodno govoriti o rizicima koje tehnologija predstavlja. Upozorenje Hintona da će "umjetna inteligencija nadmašiti ljudsku inteligenciju" za pet do 20 godina i "shvatiti da postiže svoje ciljeve bolje ako postane moćnija" "ostavilo je veliki dojam na mene", napisao je Soros.

Iako se Soros slaže s ekspertima koji pozivaju na regulaciju razvoja umjetne inteligencije, također smatra da regulacija mora biti globalno "provediva", s obzirom da će neki pokušati doći u prednosti izbjegavajući bilo kakva ograničenja.

"Nitko ne može predvidjeti kamo će nas umjetna inteligencija odvesti", piše Soros. "Ali možemo biti sigurni u jedno: umjetna inteligencija pomaže zatvorenim društvima i predstavlja smrtonosnu prijetnju otvorenim društvima." Iz tog razloga, dodao je, "instinktivno sam protiv umjetne inteligencije", iako priznaje kako ne zna "kako je zaustaviti".

Ovih dana je Zaklada Otvoreno društvo, neprofitna organizacija koju je osnovao Soros, objavila da će smanjiti najmanje 40% svojeg osoblja u sljedećim mjesecima. Soros, dugo smatran prijetnjom krajnje desnice, donirao je više od 32 milijarde dolara toj organizaciji koja podržava liberalne ciljeve, uključujući inicijative za suočavanje s klimatskim promjenama i reformu kaznenog pravosuđa.

Ranije ovog mjeseca, Soros je predao kontrolu nad organizacijom svom 37-godišnjem sinu Alexu, koji je rekao Wall Street Journalu kako je "politički angažiraniji" od svog oca.

Soros je upozorio kako će umjetna inteligencija odigrati važnu ulogu i u predstojećim američkim predsjedničkim izborima.

"Umjetna inteligencija je vrlo dobra u stvaranju dezinformacija i dubokih laži i bit će mnogo zlonamjernih aktera. Što možemo učiniti povodom toga? Nemam odgovor, ali nadam se da će se ova tema dobiti pozornost koju zaslužuje".

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram