Zatvori
George Soros
Foto: swiss-image.ch/Michael Wuertenberg
PoslovniPuls
02/04/2024

Američki konzervativci zabrinuti zbog posljednjeg velikog ulaganja Georgea Sorosa

Milijarder i ulagač George Soros, nedavno je postao predmetom velikih kontroverzi nakon što je preuzeo kontrolni udio u drugom najvećem vlasniku radijskih postaja u SAD-u.

Ovo nije prvi američki medijski brend u koji je Soros uložio, ali to zabrinjava neke Amerikance uoči predsjedničkih izbora 2024. godine. Prošle godine, Soros je stekao značajan udio u Vice Media Group-u. Vice je nekad vrijedio gotovo 6 milijardi dolara, ali Soros je kupio udio u tvrtki za sitniš nakon njenog iznenađujućeg bankrota 2023. godine. Ugovor je vrijedio oko 350 milijuna dolara, a Soros je stekao nepoznati udio u tvrtki.

Audacy, drugi najveći američki lanac radio postoja, nedavno je podnio zahtjev za bankrotom. Tvrtka posjeduje 227 glavnih radijskih postaja u 27 država i 45 gradova širom SAD-a.

Plan bankrota, koji bi pretvorio kupovinu duga u vlasništvo nad kapitalom, iskoristio je Soros koji u svom vlasništvu sada drži 40% Audacyjevog duga, navodi New York Post. Iako to nije pravi kontrolni udio od 51%, vjerojatno je to jedan od najvećih, ako ne i najveći, udio u tvrtki, što bi potencijalno dalo Sorosovom fondu efektivnu kontrolu nad Audacyjem.

Stoga ne iznenađuje što američki konzervativci strahuju da bi ovo preuzimanje moglo biti korišteno kao alat u političkim kampanjama na lokalnoj i regionalnoj razini ili za utjecaj na nadolazeće predsjedničke izbore.

Iako su u ovu transakciju uključeni još neke entiteti, i dalje nije u potpunosti jasno tko će imati efektivnu kontrolu ili će biti primjetan utjecaj na bilo koju od radijskih postaja. Soros je u zadnjih nekoliko desetljeća kao investitor uložio stotine milijardi dolara u poslovne transakcije i preuzimanja.

Neki medijski brendovi pokazali su sposobnost da budu u vlasništvu bogatih ulagača, a ipak održe neku vrstu novinarske integriteta. Osnivač Amazona, Jeff Bezos kupio je The Washington Post kada je bio pred bankrotom 2013. godine. Nakon infuzije svježeg kapitala, tvrtka je u potpunosti preokrenula poslovanje. Unatoč tome što se nalazi u Bezosovom vlasništvu, The Washington Post se nije suzdržavao od kritiziranja svog milijardera vlasnika.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram