Zatvori
Jasmin Hadzic
08/06/2012

Hrvatska 10. na popisu zemalja kojima prijeti bankrot!

Čini se kako tržište baš i nije pretjerano uvjereno da će Vlada Zorana Milanovića riješiti hrvatske fiskalne probleme...

Novinari BusinessInsidera pročešljali su tržište CDS-ova (credit default swaps) za 59 zemalja i složili listu zemalja kojima prijeti default točnije bankrot državnih financija. Naravno, nas najviše zanima Hrvatska, a tu vijesti nisu dobre. Naime, Hrvatsku je BusinessInsider smjestio na 10. mjesto po vjerojatnosti za skori default.

Desetogodišnji hrvatski CDS trenutno se nalazi na 563,95 bodova (po Bloombergu). Dobra je vijest da bilježimo pad cijene zaduživanja od 1,9 posto na godišnjoj razini.

CDS-ovi predstavljaju  kupoprodaju rizika nekog izdavatelja za određenu premiju - odnosno riječ je o cijeni osiguranja duga neke zemlje.

Ako je vjerovati ovom popisu onda je Hrvatska u težoj situaciji od Italije i Španjolske, ali i u boljoj od Mađarske, Irske, Portugala, Cipra i Ukrajine.

Prva dva mjesta zauzimaju Argentina (1.183 bodova) i naravno Grčka (7.000 bodova!).

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram