Zatvori
Jasmin Hadzic
23/05/2012

REUTERS: Zemlje članice eurozone počinju s pripremama za izlazak Grčke!

Ono što je još nedavno bila tabu tema - danas se diljem Europe doživljava i više nego ozbiljno...

Naravno, riječ je o mogućnosti da će Grčka istupiti iz eurozone. Reuters danas doznaje u razgovoru s tri visoka dužnosnika Euro radne grupe (Eurogroup Working Group) kako je dogovoreno da sve zemlje članice eurozone moraju početi pripremati svoje individualne planove za scenarij u kojem će Grčka istupiti iz eurozone!

Ova vijest dolazi samo nekoliko sati prije početka radne večere čelnika EU-a i eurozone na kojoj gostuje i hrvatski premijer Zoran Milanović. Grčka problematika bit će u fokusu neformalnog druženja najmoćnijih europskih političkih lidera u Bruxellesu.

Nekoliko važnih tema zaokuplja europske političare, a sve su na ovaj ili onaj način povezane s Grčkom i budućnosti eurozone. Svi očekuju kako će novoizabrani francuski predsjednik Francois Hollande ponovno otvoriti temu izdavanja zajedničkih euro-obveznica - za što ima potporu Italije i Španjolske, a navodno i Europske komisije. Bit će zanimljivo vidjeti i hoće li se šefovi država eurozone referirati na nedavni prijedlog Deutsche Banka o uvođenju paralelne valute "Geura" u Grčkoj, dok se šuška i o tzv. "crnogorskom modelu" po kojem bi Grčka izašla iz eurozone, ali nastavila koristiti euro i sredstva iz europskih fondova.

Grci bez nove pomoći međunarodne financijske zajednice mogu izdržati još oko dva mjeseca.

Sve u svemu - bit će to još jedna iznimno zanimljiva večera u Bruxellesu...

TEME: / /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram