Zatvori
Poslovni Puls
18/05/2012

Nakon velikog booma, dubrovačko tržište nekretnina gotovo potpuno zamrlo

Nakon velikog booma u kupoprodaji kuća i stanova, zabilježenog prije nekoliko godina, dubrovačko tržište nekretnina posljednjih je mjeseci gotovo potpuno zamrlo...

Razlozi su tome, kako ističu posrednici u prodaji nekretnina, ograničena ponuda i još uvijek vrlo visoka cijena kvadrata, koja Dubrovnik u tom pogledu čini najskupljim gradom u Hrvatskoj, piše Slobodna.

"Rijetki kupci uglavnom su domaći, a najčešće su to mlade obitelji koje, uz kreditna zaduženja i nerijetko pomoć roditelja, pokušavaju doći do svoga krova nad glavom", kaže direktor dubrovačke agencije “Spes” i predsjednik Udruge posrednika u prodaji nekretnina Dubrovačko-neretvanske županije Frano Bezić.

Za razliku od nekih drugih gradova, poput Zagreba, gdje su tisuće neprodanih stanova pridonijele i nižim cijenama, u Dubrovniku trenutno zbog skupih kvadrata kupuju samo oni kojima je stambeni prostor uistinu nužan, dok stranci ranije kupljene nekretnine uglavnom prodaju.

Kad je o inozemnoj klijenteli riječ, napominje Bezić, njihovu odlasku s dubrovačkog tržišta pridonijeli su i hrvatski zakoni, koji su dosad stranim kupcima ograničavali način kupnje nekretnine ili, pak, njezino korištenje.

"Mnogi su stranci, primjerice, odustali od vlasništva nad nekretninom u Dubrovniku i okolici jer su procijenili da im se ne isplati kupiti je po vrlo visokoj cijeni, a da je potom ne mogu koristiti dulje od 90 dana, te se radije odlučuju na boravak u hotelima ili u privatnom smještaju", objašnjava Bezić. Dodaje da se dubrovački trgovci nekretninama ipak nadaju da će najavljena liberalizacija zakona, uz uobičajeno veću aktivnost tijekom turističke sezone, dovesti do pomaka u oživljavanju dubrovačkog tržišta u sljedećim mjesecima.

Kad je, pak, riječ o cijeni stanova na užem gradskom području, najskuplji su četvorni metri − kojih je ujedno i najmanje u ponudi − na dubrovačkom predjelu Ploče, a njihova se cijena kreće od 2800 do 3500 eura.

Najtraženiji su stanovi u Lapadu, koji se, ovisno o tome jesu li u novogradnji ili starogradnji te nizu drugih čimbenika, kreću od 2300 tisuće do 3500 eura po kvadratu, a najjeftiniji su i dalje stanovi u Mokošici, gdje su cijene najčešće od 1700 do 2000 eura po četvornome metru.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram