Zatvori
Poslovni Puls
16/05/2012

Udar na novčanik: Cijene goriva bilježe godišnji rast od nevjerojatnih 17,2 posto!

U travnju se rast potrošačkih cijena na godišnjoj razini intenzivirao, što je velikim dijelom rezultat rasta stope PDV-a na godišnjoj razini koje se najviše odrazilo na proizvode čija je potražnja manje elastična na promjene cijena...

Prema podacima DZS-a potrošačke su cijene na godišnjoj razini porasle za 2,6%, pri čemu je najveći doprinos došao od cijena energije i prehrane. Isključe li se cijene energije i prehrane (koje zajedno čine 44% strukture potrošačkih cijena), potrošačke su cijene porasle 1% godišnje. Prema glavnim skupinama prema namjeni potrošnje, u kategoriji prehrane zabilježen je godišnji rast cijena od 3,3%. Pri tome je najveći rast zabilježen kod cijena voća (+7,6%), mesa (+6,5%), ribe (+5,9%) te mlijeka, sira i jaja (+3,3 posto).

U kategoriji Stanovanje, voda, energija, plin i druga goriva cijene su porasle 5% godišnje uglavnom uslijed uvećanja računa za komunalne i javne usluge za iznos povećanog PDV-a. Tako su cijene opskrbe vodom porasle za 5,5% godišnje, cijene kanalizacije za 9%, električne energije za 4,4% i plina za 7,4 posto.

Rast cijena tekućih goriva od 17,2% godišnje odrazio se na rast cijena prometa od 4,9%. Na mjesečnoj razini blagi rast od 0,6% rezultat je uglavnom viših cijena odjeće i obuće zbog završetka sezonskih sniženja (na godišnjoj razini cijene obuće i odjeće nastavljaju padati po stopi od 3,2 posto).

"Povećanje stope PDV-a bit će do kraja godine vidljivo u godišnjim stopama rasta potrošačkih cijena. Cijene sirove nafte na svjetskim tržištima krajem su travnja počele bilježiti pad s obzirom na smirivanje špekulacija te izostanak snažnijeg oporavka svjetskog gospodarstva i posljedičnog rasta potražnje za naftom. Međutim, ne treba isključiti mogućnost nove eskalacije sukoba na Bliskom istoku, što bi ponovno pogurnulo cijene nafte prema višim razinama. Na domaćem tržištu pritisci na strani potražnje izostaju, no 1.svibnja porasle su cijene električne energije i plina, što će se odraziti na rast potrošačkih cijena, a postoji mogućnost prelijevanja i na ostale komponente CPI. U ovoj godini očekujemo prosječnu godišnju stopu inflacije oko 3%", poručuju analitičari Raiffeisenbanka.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram