Zatvori
PoslovniPuls
17/03/2022

Katastrofa na vidiku za ukrajinski sektor obnovljive energije

Ruska vojna agresija na Ukrajinu mogla bi donijeti dodatne energetske probleme za tu europsku zemlju. Prema podacima Ukrajinske asocijacije za obnovljivu energiju (UARE), gotovo polovica svih kapaciteta za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, ukupne vrijednosti oko 5,6 mlrd. dolara, nalazi se na ratom zahvaćenim područjima.

Uz to, dodatnih 3,6 mlrd. dolara vrijedni kapaciteti za proizvodnju zelene energije, nalaze se uz regije i područja u kojima trenutno vladaju vojne operacije.

Ukrajina u posljednjih 10 godine bilježi 12 mlrd. dolara ulaganja u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, objavili su iz UARE-a.

Velika većina vjetroelektrana u Ukrajini izgrađena je na jugu zemlje s najvećim potencijalom vjetra - regijama Zaporožja, Herson, Mikolajiv i Odesa. 89% kapaciteta vjetroelektrana nalazi se u područjima gdje su trenutno u tijeku vojne operacije ruske vojske, a još 9% nalazi se u neposrednoj blizini tih regija.

Više od polovice svih vjetroelektrana u Ukrajini već je ugašeno.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram