Zatvori
PoslovniPuls
21/01/2022

INA i Končar namjeravaju graditi dvije moderne solarne elektrane

INA, uz pomoć renomiranog domaćeg partnera Končara, namjerava graditi dvije moderne solarne elektrane. Sunčana elektrana Virje smjestit će se na prostoru Ininih Objekata prerade plina Molve i trenutačno je najveća sunčana elektrana u izgradnji u Hrvatskoj. Sunčana elektrana u Sisku gradit će se na industrijskoj lokaciji u Sisku i jedan je od projekata transformacije lokacije u moderan industrijski centar. Elektrane će zajedno proizvoditi 16.000 MWh električne energije godišnje, kolika je i prosječna potrošnja 4800 kućanstava u Republici Hrvatskoj, odnosno kućanstava u gradovima veličine Makarske ili Jastrebarskog, navodi se u priopćenju.

Pri potpisivanju ugovora Sándor Fasimon, predsjednik Uprave Ine, naglasio je: „Ovi projekti još su jedan korak u procesu transformacije Ine u energetsku kompaniju te su u skladu s našim razvojnim smjernicama. Cilj nam je nadograditi postojeći lanac vrijednosti, a ove solarne elektrane početak su stvaranja održivog portfelja u proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora. Uz to realizacijom ovih projekata INA će pridonijeti sigurnosti opskrbe, kao i ispunjavanju klimatskih ciljeva koje je Republika Hrvatska preuzela od Europske unije.”

U izgradnji sunčanih elektrana koristit će se najnovija tehnološka rješenja. Za njihovu implementaciju zadužen je KONČAR.

"Iznimno nas veseli što je ugovor za izgradnju dviju fotonaponskih elektrana KONČAR izborio u jakoj međunarodnoj konkurenciji ponuditelja. U svim trafostanicama ugradit će se Končareva oprema, a kao okosnica digitalizacije postrojenja upotrijebit će se naša platforma PROZA NET. Ovim ugovorom KONČAR učvršćuje mjesto vodeće regionalne tvrtke u području izgradnje i revitalizacije postrojenja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, a svojim rješenjima, iskustvom i stručnošću nastavljamo predvoditi energetsku tranziciju te pridonositi dekarbonizaciji elektroenergetskog sektora Hrvatske”, izjavio je Gordan Kolak, predsjednik Uprave Končara.

Očekivani početak radova na izgradnji solarnih elektrana Virje i Sisak jest proljeće 2022. Nakon dovršetka i puštanja u rad, najkasnije tijekom 2023., proizvedenu električnu energiju INA će isporučivati u javnu distribucijsku električnu mrežu, stoji u priopćenju.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram